CEREMONII MILITARE DE COMEMORARE/ANIVERSARE: 75 DE ANI OARBA DE MUREȘ!

Anul 2019 marchează împlinirea a 75 de ani de la tragicele lupte purtate la Oarba de Mures, respectiv de la eliberarea la data de 28 septembrie 1944 a municipiului Târgu Mures. Aceste momente memorabile pentru istoria judetului se cuvine a fi rememorate, pentru cinstirea memoriei celor căzuți în lupta pentru libertate si neatârnare a neamului românesc.

In acest sens, Garnizoana Târgu Mures si Instituția Prefectului Judetului Mures, cu sprijinul Consiliului Județean Mures, al Primăriei Municipiului Târgu Mures si al Primăriei orașului Iernut, organizează in data de 26 sept 2019 ceremonii militare dedicate acestor momente ale istoriei neamului.

Astfel, începând cu ora 10.00, la Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureș se va desfășura o ceremonie militară și religioasă, cu depuneri de coroane și jerbe de flori.

La ora 12.30 este planificată la Monumentul Ostașului Român din Piața Trandafirilor o scurtă ceremonie în cadrul căreia reprezentanții instituțiilor nominalizate prin Legea 215 din anul 2016, privind desfășurarea ceremoniilor oficiale, vor depune coroane de flori în memoria ostașilor căzuți în luptele purtate pentru eliberarea municipiului Târgu Mureș.

Începând cu ora 13.00, pe esplanada din fața Teatrului Național Târgu Mureș, va debuta o ceremonie militară dedicată aceluiași eveniment: eliberarea la data de 28 septembrie 1944 a municipiului reședință de județ, Târgu Mureș.

În cadrul ceremoniilor vor fi susținute alocuțiuni privind semnificația evenimentelor petrecute în urmă cu 75 de ani de către prof.dr. Maria Kozak, inspector școlar de Limba și literatura română din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

Îndrăgita solistă de muzică populară Leontina Pop, membră a Ansamblului Artistic ,,Mureșul” va interpreta 2 melodii patriotice, în cadrul celor două ceremonii, iar la Târgu Mureș, actorul Nicu Mihoc, directorul artistic al Companiei Liviu Rebreanu din cadrul Teatrului Național, ne va încânta cu un moment special pregătit.

Detașamentul de onoare va fi unul mixt, compus din militari aparținând structurilor de forțe pentru operații speciale din garnizoana Târgu Mureș alături de efective ale Grupării de Jandarmi Mobile ,,Regele Ferdinand I” Târgu Mureș și ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al Judeţului Mureş.

În acest an, la ceremoniile organizate va participa și o delegație formată din peste 30 de persoane aparținând filialei Constanța a Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria”, condusă de președintele acesteia, colonelul în retragere Remus Macovei, care au ținut să-și exprime recunoștința în acest fel pentru militarii Diviziei 9 Infanterie Constanța, care au participat la crâncenele lupte de la Oarba de Mureș.

Adresăm o invitație călduroasă, tuturor celor care doresc să-și exprime respectul față de eroii neamului, căzuți pe câmpurile de luptă de pe teritoriul județului Mureș, să vină alături de noi la aceste ceremonii militare.

Comunicat preluat de la Comandantul Comenduirii garnizoanei Târgu Mureș, Locotenent-colonel Sergiu-Petru COLCERIU

 Biroul Executiv Central al Asociatiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Comments are closed.