8 SEPTEMBRIE 2023, DEZVELIREA ŞI SFINŢIREA MONUMENTULUI RIDICAT ÎN MEMORIA GENERALULUI EROU GRIGORE BĂLAN, ÎN ORAȘUL SFÂNTUL GHEORGHE

În data de 08 septembrie 2023 s-au desfășurat ceremoniile militare și religioase dedicate dezvelirii bustului generalului erou Grigore Bălan, în localitatea Sfântul Gheorghe, județul Covasna, la sediul Inspectoratului de Poliție. La emoționantul și reprezentativul eveniment au participat personalități militare, bisericești și civile, reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Prefecturii județului Covasna, ai structurilor asociative din domeniul apărării, patrioți locali și din țară, localnici.

8 septembrie 2023, ora 11.00, municipiul Sfântu Gheorghe

Ceremonialul militar şi religios de dezvelire şisfinţire a monumentului ridicat în memoria generalului Grigore Bălan, eroul căzut pentru Ardeal, în toamna anului 1944.

Cuvântul generalului de brigadă în retragere Grigore Buciu, preşedintele interimar al AsociaţieiNaţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”

Vă salut călduros şi vă sunt recunoscător pentru prezenţa dumneavoastră la acest eveniment important – dezvelirea şi sfinţirea monumentului ridicat în memoria generalului erou Grigore Bălan.

Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – organizaţie de interes naţional, cu statut de utilitate publică – este mândră că a putut provoca acest eveniment şi mulţumeşte Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne pentru sprijin, respectiv Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, pentru implicarea în acest proiect şi pentru organizarea ceremonialului de astăzi.

Acest eveniment n-ar fi putut avea loc dacă domnul director Dorin Bucă, din Galaţi, nu ar fi donat Asociaţiei noastre banii necesari proiectului. Domniei sale i s-a alăturat doamna dr. Valeria Bălescu, muzeograf la Muzeul Militar Naţional „Ferdinand I”, care şi-a donat premiul „Comandor Virgil Alexandru Dragalina”, obţinut la ediţia a IX-a a concursului asociaţiei noastre, pentru reuşita acestui proiect.

Într-o întâlnire dintre regretatul nostru preşedinte generalul Visarion Neagoe şi domnul Codrin Dumitru Munteanu s-a născut ideea de a investi acest fond în ridicarea unui bust al generalului Grigore Bălan, comandantul Diviziei 1 Munte, căzut eroic în septembrie 1944, în luptele pentru eliberarea oraşului Sf. Gheorghe.

Mulţumirile noastre se îndreaptă în mod special şi recunoscător către domnul Codrin Dumitru Munteanu – director în Secretariatul General al Ministerului Apărării Naţiona leşi către domnul chestor principal de poliţie Ion Peligrad – directorul general al Direcţiei Logistice a Ministerului Afacerilor Interne – oameni care s-au implicat total în realizarea acestui obiectiv spiritual. Nu este timpul necesar să-i numim pe toţi cei care au muncit la acest proiect. L-aş aminti totuşi pe istoricul colonel (rtr) dr. Ilie Schipor, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, care a monitorizat toate acţiunile impuse de ridicarea acestui monument.

Generalul Grigore Bălan a venit pe lume în Blăjenii de Sus, din ţinutul bistriţean al grănicerilor împărăteşti. S-a format ca om şi ca bun român într-o familie atestată istoric ca făcând parte din elita socială. Mintea şi spiritul său au fost luminate de învăţăturile Şcolii Ardelene şi ale societăţii ASTRA, care i-au făcut pe românii ardeleni să înţeleagă cine sunt şi de unde vin.

Tânăr ofiţer în armata împăratului de la Viena a luptat în primul război mondial, în nordul Italiei, apoi odată cu armistiţiul, s-a întors la Bistriţa, unde s-a ocupat de înfiinţarea Gărzii Naţionale Române (17 mai 1918) pentru a-i apăra pe cei ce mergeau la Alba Iulia să înfăptuiască Marea Unire. A organizat cazărmile şi primirea armatei române în Bistriţa, trupele Regimentului 15 Infanterie.

Primit în Armata română, locotenentul Grigore Bălan a fost încadrat la Regimentul 84 Infanterie, cu care a participat la apărarea Unirii în Campania din 1919.

A fost comandant de batalion în Bistriţa, apoi comandant al Grupului 5 Vânători de Munte, funcţie în care era la 30 august 1940.

Dictatul de la Viena l-a despărţit, prin graniţa trasă prin mijlocul Ardealului, de familie, de locurile natale. A luptat peste Prut, pentru Basarabia răpită, a fost rănit de trei ori pe front, dar a rezistat şi s-a întors în tranşee, într-un război pe care îl socotea ca nefiind al nostru.

Întoarcerea armelor l-a găsit comandant secund al Diviziei 1 Munte, pe care a condus-o în luptă până la Arcuş, eliberând oraşul Sfântul Gheorghe, pe 8 septembrie 1944. A fost grav rănit. Le-a spus camarazilor: „Voi mergeţi înainte, eu mă descurc şi singur.”

Ei au mers până la Carei, aruncând peste graniţă vălul Dictatului, apoi mai departe până la sfârşitul războiului.

El a rămas şi s-a întors să se stingă de septicemie într-un spital de campanie din Sinaia.

Fericit cel ce moare pentru ţara şi neamul său, că „dulce ca mierea este glonţul Patriei!”

Generalul Grigore Bălan a fost străpuns de schija războiului şi a căzut eroic, aşa cum a trăit şi a gândit toată viaţa.

Monumentul acesta este un semn de piatră patinat cu bronz, ridicat în memoria lui, un semn în faţa căruia ne omagiem istoria şi ne rugăm pentru sufletul eroilor neamului, cu o floare şi o lumânare în mână.

În încheiere, mulţumindu-vă tuturor pentru tot ce aţi făcut şi pentru prezenţa la acest eveniment, doresc să confer şi să înmânez Emblema de Onoare a AsociaţieiNaţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, cea mai înaltă distincţie a organizaţiei noastre, domnului Dorin Bucă, sponsorul monumentului şi domnului Valentin Tănase, sculptorul lucrării.

 

ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ CULTUL EROILOR ”REGINA MARIA”

Comunicat de presă

În ziua de 8 septembrie 2023, ora 11.00, în municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, Bulevardul Grigore Bălan nr. 71, în incinta Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, a avut loc ceremonia dedezvelire și sfințire a bustului generalului erou Grigore Bălan, comandantul secund al Diviziei 1 Munte, căzut la datorie, în toamna anului 1944, în luptele pentru eliberarea oraşului Sfântul Gheorghe.

Lucrarea comemorativă este realizată din iniţiativa şi cu susţinerea financiară a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, organizaţie neguvernamentală, care îşi desfăşoară activitatea sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale şi al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române.

La manifestare, organizată cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și al Ministerului Afacerilor de Interne, au participat reprezentanți ai Administrației publice centrale și locale, oameni de cultură și artă, locuitori ai municipiului Sfântu Gheorghe și ai altor localități care au legătură cu viața și cariera generalului-erou.

p. Președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”

 General de Brigadă (rtr.) Grigore Buciu

Persoană de contact:Oșca Alexandru, telefon 0744359542

BIROUL EXECUTIV CENTRAL AL ASOCIAȚIEINAȚIONALE CULTUL EROILOR ”REGINA MARIA”

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Comments are closed.