EXCURSIE TEMATICĂ ”PE URMELE EROILOR:MĂRĂȘEȘTI-MĂRĂȘTI-SOVEJA”, 06-08 AUGUST 2022!

Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” a organizat, în perioada 06-08 august 2022, excursia tematică: ”Pe urmele eroilor – Mărășești, Mărăști, Soveja”.

Acțiunea și programul excursiei au fost organizate și stabilite de către d-l. colonel (r.) Petre GURĂU, președintele filialei București a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, inițiatorul acestui  eveniment.

Au participat elevii ”Cercurilor Cultul Eroilor” din școlile bucureștene și membrii asociației. Am pornit cu gândul și cu sufletul la cei care cu prețul vieții, acum 105 ani, la Mărășești, transmiteau lumii întregi un mesaj hotărâtor:  „Pe aici nu se trece!”. 

Bătălia de la Mărășești, desfăşurată în perioada 6 august – 3 septembrie 1917, a fost cea mai importantă operație militară desfășurată de armata română în timpul Primului Război Mondial, operație care a schimbat soarta întregului război de reîntregire naţională, prin victoriile obţinute pe linia frontului Mărăşti-Mărăşeşti-Oituz.

În data de 06 august 2022, alături de d-l. căpitan-comandor (r.) Iulian BAȘTIUREA, președinte și de d-l. colonel (rtr.) Anton SOARE, prim-vicepreședinte ai filialei județului Vrancea a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, am participat la evenimentul comemorativ de la Mausoleul Eroilor din Focșani, organizat de Consiliul Județean Vrancea, unde am asistat la oficierea serviciului religios și am depus o coroană de flori. Am putut admira o paradă a uniformelor Armatei Române din Primul Război Mondial.

Uniformele și o parte din armamentul folosite de ostașii români în timpul ducerii luptelor ne-au fost prezentate de reprezentanții Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” din București, ai Asociației Culturale „Tomis” din Constanța, cu filiala județului Galați, prezentare ce s-a constituit într-o adevărată lecție de istorie militară. În aceeași zi am vizitat și Mausoleul de la Mărășești care adăpostește, în cele 154 de cripte individuale și 9 cripte comune, dispuse radial pe cele 18 culoare, rămășițele pământești a 5.073 ostași și ofițeri. Pe frontspiciul Mausoleului stau înscrise cuvintele „Întru Slava Eroilor Neamului” și numele localităților unde s-au purtat principalele bătălii pe Frontul Românesc.

Am aprins lumânări la monumentul dedicat eroinei Maria Ion ZAHARIA-MĂRIUCA, fetița de numai 12 ani care și-a dat viața din poziția de ”observator din nuc”, în ziua de 6 august 1917, alături de soldații noștri, pentru apărarea României și la monumentul căpitanului Ignat GRIGORE, unul dintre cei mai cunoscuți eroi ai Primului Război Mondial, comandantul unui grup de mitraliori care, împreună cu alți 200 de luptători,  a apărat punctul Răzoare (zona prin care era controlată întreaga regiune și de unde putea fi oprită ofensiva germană), în fața  unor forțe de două ori mai numeroase, reușind să mențină poziția până a primit întăriri.

Căpitanul Ignat GRIGORE  din regimentul 51/52 Infanterie a fost găsit mort în tranșee, cu mitraliera în brațe, înconjurat de oamenii săi și de mormane de cadavre inamice” (Înaltul ordin de zi numărul 41 din 6/19 august ). A fost decorat de către rege cu ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a.

Generalul Eremia GRIGORESCU, comandantul Armatei I a României, a fost înmormântat, așa cum și-a dorit, în mijlocul soldaților alături de care a luptat, în incinta Mausoleului de la Mărășești. A inspirat soldaților curaj, încredere.  A fost unul dintre cei mai buni și bravi comandanți pe care i-a avut Armata Română în Primul Război Mondial.

În data de 07 august 2022, cea de-a doua zi a excursiei, ne-am continuat drumul la Soveja. În criptele Mausoleului Soveja, construit între anii 1923-1929, după planurile arhitectului Cristinel GEORGE, sunt înhumați 528 de militari (români, ruși, germani, austrieci și unguri), iar numele acestora au fost săpate în plăci de marmură.

Elevii-membri ai ”Cercului Cultul Eroilor” au fost profund emoționați de osuarul ce adăpostește osemintele a 1612 ostași neidentificați. Am  putut vedea documente, fotografii, hărți, arme, brevete și medalii primite de ostașii români pentru eroismul de care au dat dovadă în timpul luptelor din vara anului 1917.

Călătoria a continuat la Mărăști, unde obiectivul principal l-a constituit Mausoleul Mărăști. Am fost întâmpinați de d-l. Vladimir Sebastian PĂUN, primar al Comunei Răcoasa,  d-l Ionel VLĂDOIU, viceprimar, d-l. Ghiță VLĂDOIU, bibliotecar, d-na Andreea TOMA, inspector cadastru și fond funciar și d-na Camelia POPA, inspector registru agricol. Într-un spațiu frumos amenajat, a fost proiectat filmul ”Mărăști-o promisiune onorată”.  Am vizitat  apoi Mausoleul Eroilor din Mărăști, construit între anii 1928-1940, la inițiativa Societății „Mărăști”, după planurile arhitectului Pandele ȘERBĂNESCU. În cele 12 cripte-osuar sunt depuse osemintele a 5342 de ostași români, ruși și germani necunoscuți. Decorațiunile geamurilor de semicristal ale criptelor au fost realizate după desenele Reginei Maria.  Am urmărit cu interes expoziția de arme, dar și fotografiile expuse.

Elevii au  aprins lumânări și au pus flori lângă sarcofagele mareșalului Alexandru AVERESCU și ale generalilor Arthur VĂITOIANU și Alexandru MĂRGINEANU. Au putut afla despre eroismul soldaților și impresionanta lupta de la Mărăști, condusă de bravul general Alexandru AVERESCU, comandantul Armatei a 2-a a României.

La final am fost invitați la masa de prânz, o masă gustoasă cu produse tradiționale.

Am vizitat si Monumentul de la Muncelu, ridicat în memoria eroinei Ecaterina TEODOROIU.

Pentru că vizita la muzeu este de maximă importanță pentru elevii care participă în  excursiile tematice, am primit sprijin în acest sens de la d-l. prof. Valentin MUSCĂ, directorul Muzeului Județean Vrancea. În continuare, am vizitat Muzeul Unirii din Focșani care găzduiește un bogat patrimoniu cultural, mobiliar și documentar al epocii Unirii Principatelor. Sălile muzeului sunt repartizate cronologic.

Nu puteam face o excursie în zona Vrancei fără să nu vizităm Casa Memorială ”Moș Ion Roată”,

Muzeul Țării Vrancei

 

și Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță” Dragosloveni.

La sfârșitul zilei am făcut  popas la Mânăstirea Brazi, loc ce datează încă din vremea lui Ștefan cel Mare, având o lungă și interesantă istorie. În acest loc se află moaștele Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie. Mănăstirea Brazi are un loc al ei și în literatura română. Aici, preotul Gala GALACTION – Grigore PISCULESCU, scriitor si profesor universitar, a tradus în limba română „Sfânta Scriptură„, înainte de 1940. Tot aici a fost înmormântat, la dorința lui, în anul 1925, scriitorul Ioan SLAVICI. Am descoperit la Mânăstirea Brazi o adevărată oaza de spiritualitate și liniște.

În data de 08 august 2022, ultima zi a excursiei, am căutat locurile de legendă, alegând să  vizităm Babele de la Ulmet, aflate în Geoparcul din Ținutul Buzăului, un teritoriu cuprins de elemente de interes geologic deosebit, cultural și istoric.

Dacă în Comuna Lopătari vorbim de „Focurile vii”, în Comuna Bozioru vorbim de „Pietrele vii”. Trovanții sunt formațiuni naturale, având același mod de formare cu cel al babelor din Bucegi.  Potrivit geologilor, trovanții sunt forme de microrelief care se dezvolta in straturile de nisip, datorită apelor subterane calcaroase care le spală și le sedimentează în timp. Numele „Babele de la Ulmet” le-a fost atribuit de către  prof. Ilie MÂNDRICEL, într-un articol de promovare turistică, asemănându-le cu cele din Bucegi. Aici, trovanții au forme dintre cele mai variate și mai spectaculoase care pot fi asociate cu  forme zoomorfe (păsări, melci) sau antropomorfe (reptile, farfurii zburătoare). La ficare șapte ani acestea se mută 1, 2 m. Ajung până la 2 m înălțime. Unele legende spun că ar fi fost create de uriași. Pietrele au un loc aparte în credință populară. Acestea sunt considerate a fi aducătoare de bine și spor în casă, iar dacă le atingi îți schimbă starea de spirit prin puterea miraculoasă  pe care o au.

Am vizitat si Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari. O drumeție de care ne vom aminti mereu cu bucurie.

Fotografiile momentelor au fost surprinse de artistul fotograf Roza Zah. Timp de trei zile, am petrecut momente de neuitat, am trecut cu flori și cu lumină pe la mormintele eroilor, am vizitat muzee, am văzut locuri noi, am cunoscut oameni minunați.

Mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat și ne-au urmat în această călătorie, pe drumul eroilor și al marilor victorii! Nu uitați „Neamul este etern prin Cultul Eroilor!”

Lucreția NECHIFOR, 

Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Filiala Municipiului București

 BIROUL EXECUTIV CENTRAL AL ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR ”REGINA MARIA”.

 

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Comments are closed.