GENERALUL PETRE STOICA A PLECAT ÎN VEȘNICIE!

IN MEMORIAM, Generalul de brigadă Petre STOICA

Vineri, 8 decembrie 2023, a încetat din viaţă generalul de brigadă Petre STOICA. Peste doar câteva zile, la 29 decembrie, ar fi împlinit 95 de ani! Era ultimul supravieţuitor din gruparea fondatoare a Cultului Eroilor, la 19 noiembrie 1991.

Din anul 1995, după moartea generalului Stelian POPESCU, primul preşedinte al asociaţiei, care se numea, pe atunci, Comitetul Naţional pentru Restaurarea şi Îngrijirea Monumentelor şi Cimitirelor Eroilor, a trecut la conducerea acesteia. În 2013, odată cu retragerea din activitate, a fost ales preşedinte de onoare al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Echilibrat, distins, ambiţios, răzbătător şi modest, plin de iniţiativă şi vertical ca moralitate şi etică, Petre STOICA a fost omul cel mai potrivit pe care organizaţia putea să-l aducă în fruntea sa. Îl aştepta o muncă istovitoare şi aproape fără orizont, care pe oricine altcineva l-ar fi descurajat. A reuşit să conducă şi, mai ales, să organizeze şi să facă funcţională o asociaţie ce-şi asuma rolul să salveze de la ruinare, distrugere şi ignoranţă câmpul larg şi vag cunoscut al operelor comemorative de război, „Regina Maria” a doua familie. Cu o tenacitate neagresivă, ca o rugăciune în faţa soldatului necunoscut, a apelat la administraţiile locale pentru a obţine fonduri, bunăvoinţă, materiale, mână de lucru pentru îngrijirea şi protejarea operelor comemorative de război. Cel mai mare sprijin l-a găsit în Ministerul Apărării Naţionale, prin ministrul Niculae SPIROIU, generalul care a încheiat seria miniştrilor militari activi ai apărării naţionale. Şi în Biserica Ortodoxă a găsit înţelegere deplină, impresionându-l pe Patriarhul TEOCTIST, care avea întotdeauna uşa Patriarhiei deschisă pentru Cultul Eroilor, personal pentru preşedintele acesteia, pe care îl preţuia „pentru nobila sa strădanie în păstrarea cinstirii Eroilor”.

A fost autorul proiectelor de medalii şi insigne pe care asociaţia le-a realizat în cele peste trei decenii de existenţă.

Prin grija şi stăruinţa lui, prin talentul de a-şi motiva colegii, s-a ridicat în comuna Dragalina (judeţul Călăraşi) bustul generalului erou Ioan DRAGALINA.

A fost liantul ce a unit mai multe responsabilităţi pentru reconstituirea Cimitirului Eroilor celebrei şarje de la Prunaru, din toamna anului 1916.

A reuşit să iniţieze seria nouă a revistei „România eroică”, publicaţie tradiţională a Aşezământului Naţional „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor, ajunsă în al XXVI-lea an de apariţie. A încurajat editarea primelor reviste ale filialelor judeţene ale asociaţiei.

A ştiut să-şi apropie şi să colaboreze cu organizaţia ofiţerilor în rezervă şi în retragere din Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, cu cea a veteranilor de război, care, şi ele, prin statutele lor îşi asumă sarcina de a cinsti memoria înaintaşilor căzuţi în războaie şi a proteja monumentele şi celelalte însemne ridicate pentru ei.

Primele protocoale de colaborare încheiate cu Ministerul Educaţiei, cu alte ministere din sistemul de forţă, cu ONG-uri au avut darul de a redeştepta conştiinţa civică şi interesul pentru cinstirea eroilor în şcoli, prin cercurile „Cultul Eroilor” conduse de dascăli, în instituţii, prin simpozioane şi sesiuni de comunicări științifice, prin acţiuni educative şi manifestări publice.

Omul acesta care a fost generalul de brigadă Petre STOICA va rămâne în memoria societăţii civile drept omul care a contribuit la renaşterea unei tradiţii cu mare încărcătură etică şi istorică.

Prin întrega sa viaţă şi prin modelul uman pe care îl lasă după moarte, ne  îndeamnă să nu-i uităm pe eroi, să nu ne ştergem din minte istoria, să nu ne tăiem, din ignoranţă, rădăcinile.

Cei căzuţi au murit pentru glia strămoşească şi pentru asta merită să le udăm cu o lacrimă floarea de pe ţărâna ce-i înveleşte.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

BIROUL EXECUTIV CENTRAL AL ASOCIAŢIEI NAŢIONALE CULTUL EROILOR „REGINA MARIA”

Un suflet măreţ s-a ridicat la cer, o inimă bună a încetat să mai bată, lăsând în urmă o nemărginită durere şi un gol imens în sufletele noastre. A fost un om demn, un exemplu de înţelepciune, forță si curaj.

Mereu ne vom aminti de domnia sa, îl vom iubi și cu cinste îl vom onora!

Va rămâne o stea călăuzitoare pentru toți cei care l-am cunoscut!

 Generalul Petre STOICA a plecat în veșnicie!

Cu profundă tristețe şi regrete imense, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” anunță trecerea le cele veșnice a domnului general de brigadă (rtr.) Petre STOICA, preşedintele de onoare al Asociației, în ziua de vineri, 08 decembrie 2023!

Anul acesta, un ”nucleu de conducere” al Asociaţiei Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” s-a mutat la ceruri: generalul maior (r) prof. univ. dr Visarion NEAGOE-președinte, generalul de brigadă (rtr) Dan RADU-ŞERBAN-prim-vicepreședinte și, acum, generalul de brigadă (rtr) Petre STOICA-fost președinte executiv și, în ultimii 10 ani, președinte de onoare al asociației.

Din ceruri vor continua să ne supravegheze, să ne îndrume în a le continua munca începută de ei aici. Cu toții se vor înrola în oastea eroilor neamului românesc.

Generalul de brigadă (rtr.) Petre STOICA s-a născut la 29 decembrie 1928 în Bucureşti unde a copilărit, a absolvit studiile gimnaziale şi liceul Aurel Vlaicu. În anul 1949 a urmat cursurile Şcolii de Ofiţeri de Artilerie Terestră, a fost înălţat la gradul de locotenent şi în 1950 a preluat prima funcţie, de comandant de pluton de artilerie antitanc, la Regimentul din Caracal. Ca urmare a rezultatelor deosebite obținute în muncă, a calităților morale și intelectuale, a fost recomandat și promovat cu succes în carieră.

Pe tot parcursul carierei militare, de peste 38 ani, generalul de brigadă Petre STOICA a urcat treaptă cu treaptă, de la cea mai mică funcție –comandant de pluton-, până la cea de şef al artileriei la Regimentul 1 Mecanizat-București. A participat la numeroase aplicaţii și activități militare naționale și internaționale, pe parcurusul cărora a fost remarcat de șefi și comandanți, ulterior fiind încadrat ca ofițer superior al Secţiei de Protocol din  Marele Stat Major al Armatei române, ca translator.

Pentru calităţile sale organizatorice a fost recompensat cu toate clasele Medaliilor şi  Ordinelor „Meritul Militar”, precum și cu  Ordinul „Virtutea Militară”, în grad de ofiţer, Ordinul „Crucea memoriei”,  Ordinul „Vulturul de Aur” şi  Ordinul „Ştefan cel Mare” – toate din Republica Moldova.

I s-au mai coferit Emblema de merit „Rezerva Armatei Române”, Emblema de onoare a ”Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere”, Emblema de onoare şi atestatul ”Asociaţiei Diplomaţilor Militari”, Medalia „90 de ani de la Marea Unire (1918-2008),  Medalia „90 de ani de viaţă şi 35 de ani de la Hirotonosirea ca arhiereu al Patriarhului Teoctist”, din partea Partiarhului României şi Medalia „75 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand şi a Reginei Maria la Alba Iulia”.

Ordinul ”Virtutea Militară” în grad de Comandor a fost ultima distincție pe care a primit-o și i-a fost conferită, prin decret, de către Președintele României, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României din 01 decembrie 2022.

În 1997 a fost declarat Cetăţean de onoare al comunei Bujoreni, judeţul Teleorman, iar în 2007 a primit Ordinul „Who is Who” – acordat persoanelor care au bibliografia publicată în „Encicpopedia personalităţilor din România”, tipărită de editura „Who is Who” din Austria – ediţia 2007.

Dârzenia,  insistențele, pasiunea, dedicarea, corectitudinea și meticulozitatea cu care, timp de 19 ani, a condus destinele Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” au făcut ca aceasta să funcţioneze ca un mecanism de ceasornic, după criterii bine definite, prin statut și regulament, prin cutumă, prin dăruirea tuturor voluntarilor din Biroul Executiv Central și al  filialele județene.

Prin talent și stăruință fondat organului de presă al asociației la nivel național, revista „România Eroică” și 22 de reviste la nivel județean.

A participat la editarea Monografiei Asociației Naționale Cultul eroilor „Regina Maria”, a participat, în calitate de autor și coautor, la editarea ”Enciclopediei Armatei Române”, a  lucrărilor „Monumente şi însemne din Judeţul Prahova” și „Milenii de statalitate creştinism şi cultură în spaţiul românesc”.

A publicat peste 250 articole în „Observatorul Militar”, „Viaţa Militară”, „Gazeta Universul” care se tipăreşte în SUA şi în alte organe de presă din Bucureşti şi din teritoriu.

A făcut parte dintre membri fondatori ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, participând la reînvierea spiritului Cultului Eroilor, în cadrul unui grup de generali și ofițeri ai Armatei Române care mai păstrau încă în memorie amintirea vechilor tradiții, înființând la 19 noiembrie 1991, Comitetul Național pentru Restaurarea și Îngrijirea Monumentelor și Cimitirelor Eroilor, transformat, ulterior în asociația de astăzi.

A fost membru fondator și al Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan CUZA”.

A făcut parte dintre  membri fondatori a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” și ai Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan CUZA”.

Pentru cinstirea eroilor și pentru promovarea asociației a conceput 11 machete grafice după care au fost realizate medaliile cu teme din istoria poporului român şi a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

A realizat insigna Asociaţiei care a fost înregistrată la O.S.I.M.

În cei 23 de ani cât a activat în Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a îndeplinit funcţia de prim-vicepreşedinte al acesteia în perioada 1991-1994 şi în perioada 1994-2013 și –a desfășurat activitatea în poziția de preşedinte al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, iar din 2013 pînă vineri a fost Președinte  de onoare.

Stingerea lui din viaţă după greaua suferinţă din ultimul an,  este o mare durere pentru familia sa şi o imensă pierdere pentru Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”.

 Va rămâne veşnic în memoria noastră!

Sincere condoleanțe familiei!

Dumnezeu să vă odihnească în pace și liniște domnule general!

Colonel (rtr) Petru BEJENARU

 Ceremoniile militară și religioasă de înmormântare s-au  desfășurat luni, 11.12.2023, începând cu ora 12.00 la cimitirul militar ”Ghencea I”.

 BIROUL EXECUTIV CENTRAL AL ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR ”REGINA MARIA”.

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Comments are closed.