GLORIE ȘI ONOARE INFANTERIȘTILOR! LA MULȚI ANI INFANTERIEI ROMÂNE!

MESAJULPREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR ”REGINA MARIA”, cu ocazia sărbătoririi INFANTERIEI ROMÂNE MODERNE – 192 DE ANI: 1830-30 aprilie-2022

La 30 aprilie 2022, Armata României și slujitorii săi loiali sărbătorim Ziua Infanteriei Române, la 192 de ani de la înființare: 1830-30 aprilie-2022.

Infanteria este urmașa pedestrimii geto-dacilor din secolul III î. Hr, din subordinea voievozilor Gelu și Menumorut, din perioada feudală, a pedestrimii din „oastea cea mare” a domnitorilor Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş, Iancu de Hunedoara, din secolele XIII-XVIII.

Procesul de constituire a Infanteriei române, ca armă modernă, de sine-stătătore, a fost declanșat după semnarea Tratatului de pace de la Adrianopol, când, la data de 30 aprilie 1830, s-a dat posibilitatea Ţărilor Române să-şi organizeze „un număr de gărzi înarmate pământene” prin  „formăruirea în Valahia a şase batalioane pedestrime şi şase escadroane călărime a străjii pământeneşti”, din care s-au format 3 Regimente Mixte, dislocate la București, Ploiești și Craiova.

În 1845, în Moldova, s-au format un batalion de pedestrime si un escadron de cavalerie, din care, mai târziu, s-a constituit un Regiment Mixt, cu garnizoana la Iași.

Consacrarea devenirii Infanteriei – armă modernă- a venit odată cu mişcarea revoluţionară de la 1848, fiind continuată de Unirea Principatelor Române, de la 1859 şi desăvârșită de politica militară a lui Alexandru Ioan Cuza, inițiatorul termenului de ”Armata Română”..

În Armata României, Infanteria a ocupat locul principal, fiind arma cea mai veche, cea mai numeroasă ca efective, cu cea mai mare contribuţie şi cu cele mai grele jertfe de sânge în lupta pentru libertatea, independenţa şi unitatea naţională a poporului român.

În timpul războiului de independență, a celor două războaie mondiale, în perioada comunistă și după aderarea României la NATO, Infanteria română a cunoscut numeroase, complexe și necesare procese de transformare și  modernizare a conceptiilor de recrutare și instruire a militarilor, de utilizare în luptă/teatre de operații, de înzestrare cu tehnică de luptă și echipamente militare moderne.

Infanteriștii români se bucură de o largă apreciere, atât a militarilor din celelalte arme ale Armatei României, cât și a militarilor din armatele NATO și partenere, alături de care au participat la misiuni în Teatrele de Operații, la exerciii multinaționale și la programe de învățământ și perfecționare comune, în afara și pe teritoriul național.

În 2022, Infanteria, armă/forță luptătoare, reprezintă componenta principală a Forţelor Terestre Române, cu capabilităţi multiple de a executa operaţii decisive, independent sau în cooperare cu celelalte arme, cu structuri flexibile, suple şi dinamice, apte să dea o ripostă eficace oricărei agresiuni armate la adresa securităţii României şi de a-şi îndeplini cu profesionalism misiunile ce le revin din obligaţiile militare internaţionale asumate de către ţara noastră.

În tripla mea calitate de fost inspector general al Forțelor Terestre, comandant al Diviziei 2 Infanterie și de presedinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, bun cunoscător al profesionalismului, dedicării și loialității camarazilor infanteriști, în numele meu și al membrilor asociației urez tuturor infanteriștilor români, în activitate, în rezervă și în retragere multă sănătate, putere în depășirea crizei economice, succes în misiunile viitoare, bucurii, pace și LA MULȚI ANI!

ONOARE ȘI GLORIE INFANTERIȘTILOR!

LA MULȚI ANI INFANTERIEI ROMÂNE MODERNE-192 DE ANI !

 PREȘEDINTELE  A.N.C.E. ”REGINA MARIA” General-maior (r) prof. univ. dr. Visarion NEAGOE

IMAGINI DE LA FESTIVITĂȚILE DESFĂȘURATE CU OCAZIA EVENIMENTULUI, LA MONUMENTUL EROILOR INFANTERIȘTI, DIN PARCUL KISELEFF, BUCUREȘTI, 30 APRILIE 2022, 09.30-10.15.

Festivitățile au fost organizate și conduse de către Statul Major al Forțelor Terestre, Categorie de Forțe a Armatei reprezentată la ceremonie de către domnul general de brigadă Dorin TOMA, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, colonel Adrian POPESCU, locțiitorul pentru operații și instrucție al șefului Statului Major al Forțelor Terestre, colonel Mihai PÎRVA, directorul Statului Major al Forțelor Terestre, general de brigadă Ovidiu LUNGU, comandantul Brigăzii 1 Mecanizate, comandantul Batalionului 495 Parașutiști Clinceni, militari din  Statul Major al Forțelor Terestre și din Brigada 1 Mecanizată.

Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria ” a fost reprezentată de către  domnul general-maior (r) prof. univ. dr. Visarion NEAGOE (președinte) și colonel (r) Gheorghe MATEESCU (vicepreședinte).

De  asemenea, au participat domnul general (rtr) Mircia CHELARU, general-locotenent (rtr) Neculai BĂHNĂREANU (președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere ”Al.I. Cuza”), general de brigadă (rtr) Vasile VOICA, general-maior (r) Florinel DAMIAN, general de brigadă (rtr) Vasile TOFAN,  colonel (rtr) Ulisse MIROIU, colonel (rtr) Ioan BOANCĂ, colonel (rtr) Theodor STAN, colonel (rtr) Iulian BOERU și colonel (r) Paul BRATOSIN (vicepreședinte, respectiv, secretar ai Fundației  ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință”), colonel (rtr) Marian GARGAZ (președinte de onoare al Asociației Ofițerilor în Rezervă și în Retragere din Arma Geniu), colonel (rtr) Cornel PAVEL (președinte filiala sector 4 a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere ”Al.I. Cuza”), alți distinși invitați, colaboratori ai infanteriștilor.

Au mai depus coroane de flori Fundația ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință”, reprezentată de către colonel (r) Ioan MOCAN și colonel (r) Nicolae IVAN (vicepreședinte , respectiv, director de relații publice și co-organizator, în cooperare cu Statul Major al Forțelor Terestre), domnul general de brigadă (rtr) Ion DĂNILĂ, din partea Asociației Naționale a Veteranilor de Război și, pentru prima dată, o echipă de rezerviști voluntari, compusă din Adriana-Elena BRUMARU, Cătălin-Constantin ANTON și Maura DRAGOMIR, din partea Asociației Ofițerilor în Rezervă  din România.

Festivitatea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare și cu prezentarea onorului la monument.

Activitățile zile au fost încheiate cu un cocktail festiv oferit de către generalii și ofițerii (în rezervă și în retragere) din arma infanterie.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL AL ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR ”REGINA MARIA”

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Comments are closed.