IA ROMÂNEASCĂ LA COLUMNA LUI TRAIAN-ROMA

Costumul tradițional este sărbătorit anual, în a doua Duminică a lunii mai, legislația obligând autoritățile să organizeze manifestări care să evidențieze portul popular în întregul său.

Pentru că anul trecut, în premieră, manifestarea a fost organizată de către Filiala Mureș a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Casa Memorială ”Avram Iancu” și Organizația ”Noua Dreaptă”, în acest an ne-am mobilizat și portul popular, împreună cu însemnele Filialei Mureș a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” au luat drumul Columnei lui Traian, la Roma, capitala eternă.

Am avut bucuria de a primi aprobarea chesturii Roma pentru a defila în port popular, în data de 12 mai a.c., de la Pantheon la Columna lui Traian.

Gazda noastră a fost Eviana MEREUȚĂ, jurnalistă și președintă a Asociației Italo-Române ”La Umbra Columnei lui Traian”, cea care a obținut și aprobarea de la Primăria orașului etern.

Eviana este profund dăruită profesiei de jurnalistă, pentru că ne temeam de ploaie a găsit și un lăcaș de cult apropiat, unde să ne gătim și de aici am pornit spre Columnă, cu pâine și sare, cu stegari copii români din Roma și cu întrebări admiratoare din partea turiștilor.

Și eu m-am întors la dragostea dintâi, jurnalismul, fascinată de fotografiile inedite și transmisiile în direct pe care am avut ocazia să le realizez.

Invitatul de onoare al Asociației Italo-Române ”La Umbra Columnei lui Traian”, istoricul și profesorul Ioan RAȚIU, le-a vorbit copiilor și părinților lor despre modul în care portul popular, alături de limba română și de istoria neamului românesc, definesc unitatea românilor.

Dar până în data de 12 mai am  avurt bucuria unei săptămăni pline, împreună cu dăscălița târgumureșeancă, Emilia LUDUȘAN, cu ai carei elevi români, asistați de copii italieni, am sărbătorit Ziua de 9 Mai, zi cu triplă semnificație pentru România.

Au recitat poezii eminesciene, pe care apoi le-au tradus copiilor italieni, au dansat împreună pe partitura Odei Bucuriei, dar și românescul Alunelu.

Nu țin minte să fi petrecut un 9 Mai mai emoționant, copiii și părinții s-au pregătit din timp și cei mici au îmbărcat portul popular.

Le-am transmis mesajul Asociației noastre, care anul acesta a sărbătorit Centenarul de la înființarea Societății ”Mormintele Eroilor Căzuți în Război” și a urmat o frumoasă întâlnire la Casa România.

Funcționează, cu sediu propriu și stă aproape de românii de toate vârstele, gazdele noastre, Simona BELETCHI și Cornelia HOLMAN, au devenit bune prietene ale noastre.

Tot aici am cunoscut-o pe Maria BOGDAN, păstrătoare a tradițiilor, care de ani mulți organizează, în Italia, ” Ziua Iei”, în fiecare 26 iunie.

Lia    VINȚELER, Asociatia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Mureș.

 Biroul Executiv Central al Asociatiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Comments are closed.