MANIFESTAREA CULTURAL –ISTORICĂ DEDICATĂ MARTIRILOR NEAMULUI HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN, 236 DE ANI!

În data de 28 februarie 2021, membrii, colaboratorii și simpatizanții filialei Municipiului București a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”REGINA MARIA„ au fost prezenți la manifestarea cultural–istorică dedicată Martirilor Neamului HOREA, CLOȘCA și CRIȘAN, desfășurată în București.

Anul acesta s-au împlinit 236 de ani de când HOREA, CLOȘCA și CRIȘAN au fost pedepsiți și executați cu cruzime (trași pe roată), la data de 28 februarie 1785, pe Dealul Furcilor de lângă Alba Iulia, în faţa unei mulţimi formate din ţărani aduşi din satele apropiate să participe la execuţie. CLOŞCA a fost primul frânt pe roată, în timp ce HOREA era ţinut de ajutoarele călăului, fiind obligat să privească tortura prin care urma să treacă şi el. Apoi, le-au fost tăiate capetele, iar trupurile au fost ciopârţite pentru a fi trimise în diferite locuri ale răscoalei şi expuse la răscruce de drumuri, conform recomandării împăratului. Aceeaşi pedeapsă a fost aplicată şi trupului neînsufleţit al lui CRIŞAN.

HOREA, liderul răscoalei, se numea de fapt Vasile  Nicola URSU, nu avea pregătire militară, alături de Ion OARGĂ (CLOȘCA) și Marcu GIURGIU (CRIȘAN) au fost liderii revoluţiei de la 1784-1785. Porecla de ”HOREA” a fost folosită fiindcă ştia să cânte bine la fluier. În pădurile din Ţara Moţilor, HOREA a învăţat bine să prelucreze lemnul, a fost un țăran ager la minte care construia biserici (biserica de lemn din satul Cizer de pe Dealul Coaste, astăzi în judeţul Sălaj a fost ridicată de HOREA, aşa cum arată şi înscripţia constructorului ”URSU H.”).

Un obelisc din piatră a fost ridicat, mai târziu, în 1937, în doar câteva luni, din colectă publică, din inițiativa ”ASTREI”, pentru marcarea a 150 de ani de la execuția lui HOREA și CLOȘCA, conducătorii Răscoalei de la 1784-1785. Obeliscul este opera arhitectului Octavian MIHĂLȚAN și a sculptorului Iosif FEKETE și este amplasat în faţa Porţii a III-a a Cetății Alba Iulia. La baza fațadei, se poate citi inscripția: ”Smerită închinare lui HOREA, CLOȘCA și CRIȘAN”.

Membrii, colaboratorii și simpatizanții filialei Municipiului București a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”REGINA MARIA„ nu s-au putut deplasa la Alba Iulia, pe Dealul Furcilor, locul unde au fost trași pe roată, în schimb s-au adunat la mormântul Eroului Necunoscut, păstrând un moment de reculegere pentru Eroii trecuți la cele veșnice, rugându-se ca Dumnezeu să-i așeze de-a dreapta tatălui, iertându-le lor toate greșelile făcute cu voie sau fără voie.

Au adus un omagiu celor trei Eroi și Martiri totodată: col. (r.) Gurău PETRU – președintele fililalei București a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”REGINA MARIA”,   col (r) Eugen LAZĂR – vice-președinte al fililalei București a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”REGINA MARIA”, Lucreția NECHIFOR, vice-președinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”REGINA MARIA”, doamnele:  Viorica STAN – profesor de religie/istorie, Elena BĂLAN profesor de religie, Violeta BĂLANprofesor de religie, Cristina DRĂGUȘIN profesor de istorie, Mariana DAVID – fondator al Clubului Artelor ”Humlexi”, Ecaterina MIHAI – artist plastic, Oana Maria POENARU – profesor de limba și literatura română, Elena CĂLIN – profesor de informatică, Adriana BARA – maistru instructor alimentație publică, Oana Beatrice TACHE – psiholog, Elena SIMESCU – pensionară, actrița Doina GHIȚESCU și elevii Cercului Cultul Eroilor ”VIILOR”.

Pentru că a doua zi era  1 martie, prima zi de primăvară, domnișoarele și doamnele prezente la eveniment au primit un mărțișor, o floare, bomboane, Monografia Asociației Naționale Cultul Eroilor ”REGINA MARIA„ ediția 2020, reviste, diplome de merit, poezia dedicată ”Rugăminte”, de Liviu ZANFIRESCU, felicitări și multe urări de bucurie din partea conducerii Asociației Naționale Cultul Eroilor „REGINA MARIA”, filiala București.

Lucreția NECHIFOR, vicepreședinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”REGINA MARIA”, Filiala București, fondator și coordonator al Cercului Cultul Eroilor „VIILOR”

 BIROUL EXECUTIV CENTRAL AL ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR ”REGINA MARIA”

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *