RESPECT ȘI RECUNOȘTINȚĂ MARTIRILOR NEAMULUI, DE ZIUA EROILOR ȘI A ÎNĂLȚĂRII DOMNULUI!

ZIUA EROILOR/ÎNĂLŢAREA DOMNULUI: 2 Iunie 2022

          În acest an celebrăm, deopotrivă, Ziua Eroilor și Ziua Înălțării Domnului la 02 iunie 2022, după 40 de zile de la Sfintele Paști, zi în care sunt comemorate jertfele înaintașilor eroi la toate monumentele special dedicate, din țară și din străinătate.

Prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an, cu prilejul zilei Înălțării Domnului, România devenind prima țară care îi comemorează, în aceeași zi, pe eroii străini și pe cei români. Ulterior, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din anii 1999 si 2001, sărbătoarea Înălțării Domnuluiziua în care Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor și în care creştinii se salută unul pe celălalt cu „Hristos S-a înălţat!” şi „Adevărat S-a înălţat! –a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească.

Ziua Eroilor și a Înalțării Domnului simbolizează legătura indestructibilă dintre credința românilor și Domnul nostru Iisus Hristos.

Cu acest prilej, Țara și Poporul român își omagiază eroii, femei și bărbați care au
luptat în armata României și s-au jertfit pe câmpurile de luptă, servindu-și Patria, pentru existența și crezurile noastre fundamentale: libertate, unitate, demnitate, independență, suveranitate și integritate teritorială.

Anul acesta, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” a început deja derularea manifestărilor dedicate eroilor români, odată cu desfășurarea Galei Premiilor Asociației din data de 31 mai 2022, de la Galeria Artelor a Cercului Militar Național.

Asociația continuă derularea activităților dedicate sărbătoririi eroilor în data de 02 iunie 2022, când Biroul Executiv Central, filialele și cercurile ”Cultul Eroilor” din compunere participă, în garnizoana București și în localitățile din țară, la ceremoniile militare și religioase organizate de către: Ministerul Apărării Naționale (la Mormântul Ostașului Necunoscut, Monumentul Eroilor căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României, Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit “Filantropia”, Monumentul Eroilor Patriei și Cimitirul Eroii Revoluției), Biserica Ortodoxă Română (în toate catedralele și bisericele ortodoxe), Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației, autoritățile publice centrale și locale, asociații și fundații la mausoleele, monumentele, cimitirile și parcelele eroilor căzuți în războiul de independență, primul și al doilea război mondial și în Teatrele de operații.

La invitația colonelului (r) Ioan MOCAN, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă și în Retragere din Arma Geniu, delegația asociației, compusă din d-l general-maior (r) prof. univ. dr. Visarion NEAGOE, președinte și colonelul (r) Gheorhe MATEESCU, vicepreședinte  a participat la ceremonia de inaugurare a monumentului          ”Erou pontonier Eftimie CROITORU„ în comuna Sfintești, județul Teleorman,       02 iunie 2022.

Bustul ”Erou pontonier Eftimie CROITORU„.

La monumentul ”Erou pontonier Eftimie CROITORU„ din comuna Sfintești, județul Teleorman, 02. iunie 2022, de la stânga la dreapta: colonel (r) Ioan MOCAN, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă și în Retragere din Arma Geniu, general-maior (r) prof. univ. dr. Visarion NEAGOE, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, colonelul (r) Gheorghe Mateescu, vicepreședinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Domnul general-maior (r) prof. univ. dr. Visarion NEAGOE transmite Mesajul  Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, cu ocazia inaugurării monumentului ”Erou pontonier Eftimie CROITORU„ din comuna Sfintești, județul Teleorman, de Ziua Eroilor și Ziua Înălțării Domnului, la 02 iunie 2022.

Pe durata ceremoniilor militare și religioase, membrii, colaboratorii și simpatizanții asociației vor participa la pomenirea celor căzuți pe câmpurile de luptă, vor cinsti jertfele înaintașilor pentru apărarea țării și a credinței sale, manifestându-și respectul și recunoștința pentru memoria eroilor, îndeplinindu-și unul din obiectivele de onoare, acela de a cultiva cunoașterea și prețuirea trecutului în rândul tinerilor.

Prin sacrificiul, loialitatea față de țară și dedicarea servirii Patriei, eroii neamului sunt modele pentru toți românii și, în special, pentru tânăra generaţie.

Referitor la ceremonialurile militare, ne menținem speranța ca, în anii ce vor veni, Asociației Naţionale Cultul Eroilor i se va permite depunerea coroanelor de flori  în cadru oficial, cel puțin de Ziua Eroilor!

Biroul Executiv Central al Asociatiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” își exprimă prețuirea, recunoștința veșnică și omagiile pentru eroii neamului, mulțumește pentru efort și îi asigură pe toți membrii, simpatizanții și colaboratorii asociației de apreciere și respect și le urează, acestora și familiilor lor, sănătate, curaj inspirat din curajul eroilor pentru depășirea dificultăților generate de crizele economică, energetică și de secutitate de la granițe, bucurii, dăruire și pasiune în cinstirea eroilor români și viață lungă!

                         Respect, recunoștință veșnică și glorie eternă eroilor români!                                                                Hristos s-a înălţat!       

BIROUL EXECUTIV CENTRAL AL ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR ”REGINA MARIA”

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Comments are closed.