S-A STINS GENERALUL (RTR) DIPL. ING. NICULAE SPIROIU – ONOR!

A murit generalul Niculae SPIROIU, ministrul Apărării Naționale care a sprijinit reînnodarea spiritului Cultului Eroilor, prin aprobarea înființării, în anul 1991, a Comitetului Național pentru Restaurarea și Îngrijirea Monumentelor și Cimitirelor Eroilor (CNRIMCE), precursorul Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” (ANCE”RM”).

12 septembrie 2014, aniversarea împlinirii a 95 de ani de la înființarea Societății ”Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, ANCE”RM”, Cercul Militar Național – București-

Cu profund regret, anunțăm decesul, în data de 31 martie 2022, la vîrsta de 85 de ani, a  domnului general (rtr) dipl. ing. Niculae SPIROIU, ultimul militar în activitate care a ocupat funcția de ministru al Apărării |Naționale, patriot, oștean și specialist desăvârșit al țării, contributor important la transformarea, modernizarea și netezirea drumului aderării Armatei României la NATO, dar, mai ales om de suflet și camarad de nădejde!

Generalul (rtr) dipl. ing. Niculae SPIROIU s-a născut la data de 6 iulie 1936 în București, dar a crescut în comuna tatălui său, Budișteni, din județul Argeș, unde a urmat studiile primare la școala din localitate (1943-1947).

Ulterior, a venit la București pentru a urma cursurile Liceului ”Mihai Viteazul”, iar apoi s-a întors în județul Argeș, unde a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Tancuri şi Auto – Piteşti (1960), fiind înainat la gradul de locotenent tehnic (1960). Pentru o perioadă de 5 ani a îndeplinit funcția de comandant de pluton şi lector la Şcoala de Subofiţeri de Tancuri şi Auto din Piteşti (1960-1965), apoi a urmat cursurile Academiei Tehnice Militare din Bucureşti (1965-1971), devenind căpitan inginer de tancuri şi auto. În 1984 a absolvit Colegiul Superior de Stat Major obţinând licenţa în Strategie, Artă Operativă şi Doctrină. Cu această licență  și cu diploma de inginer, căpitanul SPIROIU a lucrat în funcția de cercetător ştiinţific, coordonator al programelor de dezvoltare a tehnicii blindate şi autovehiculelor militare (1970-1981), iar apoi a devenit şef al Secţiei Dezvoltare (1981-1986), adjunct al şefului (1986-1990) şi şef (1990) al Direcţiei Tehnice Tancuri şi Auto a Comandamentului Infanteriei şi Tancurilor.

La Revoluţia din 1989, colonelul inginer SPIROIU a condus structura militară care a mutat arhiva C.C. al P.C.R., din sediul Comitetului Central, în depozitele armatei.

La data de 28 decembrie 1989 a fost înaintat în gradul de general-maior (cu 1 stea), iar începând cu data de 8 noiembrie 1990, generalul-maior ing. Niculae SPIROIU a devenit secretar de stat şi şef al Departamentului Înzestrării Armatei din Ministerul Apărării Naţionale.

În perioada 30 aprilie 1991 – 6 martie 1994, generalul-locotenent (cu 2 stele) ing. Niculae SPIROIU a fost ultimul militar în activitate care a îndeplinit funcţia de ministru al apărării naţionale, în guvernele Petre ROMAN, Teodor STOLOJAN şi Nicolae VĂCĂROIU, perioadă în care a iniţiat apropierea României de NATO, a sprijinit lucrările Comisiei senatoriale de anchetă asupra evenimentelor din decembrie 1989, punându-i la dispoziţie toate documentele, mărturiile, probele şi facilităţile solicitate.

În perioada 1995 – 2000, generalul dipl. ing. SPIROIU a fost ministru-consilier, Consilier Militar la Misiunea României la ONU din New York.

Generalul de divizie (cu 2 stele) dipl. ing. SPIROIU a fost trecut în rezervă la data de 30 noiembrie 1997. Ulterior, a fost înaintat la gradul de general de corp de armată (cu 3 stele) la data de 29 noiembrie 1999 şi apoi la gradul de general de armată (cu 4 stele), la data de 30 noiembrie 2000.

După trecerea în rezervă, generalul (rtr) dipl. ing. SPIROIU a continuat, cu aceeași, pricepere, omenie, energie și abnegație să activeze, pe funcții de mare responsabilitate și uilitate, în diferite domenii: director de proiect pentru combaterea traficului de arme uşoare “SALW”, la Fundaţia “EURISC” (iulie 2000), consilier principal al ministrului apelor şi protecţiei mediului, organizator al „Gărzii Naţionale de Mediu” (iunie 2001 – aprilie 2002),  Înalt Comisar în cadrul Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO, aprilie 2002 – iunie 2004), director executiv la Consiliul Euro-Atlantic România, Casa NATO (mai 2005).

Generalul (rtr) dipl. ing. SPIROIU a fost membru fondator şi membru a numeroase și importante organizaţii neguvernamentale: Eurodefence-România, Eurisc, Casa NATO, Dacia Revival International Society – New York, Propatria, Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare, Fundaţia General Ştefan Guşă”.

Pentru o perioadă, a îndeplinit şi funcţia de preşedinte al Secţiei de Ciclism şi Motociclism al Clubului Armatei „Steaua” (1986-1990).

Generalul (rtr) dipl. ing SPIROIU a avut o bogată activitate științifică și publicistică, fiind autor a numeroase articole, referate şi comunicări ştiinţifice din domeniul dezvoltării tehnicii militare, teoriei militare, reformei sistemelor militare, protecţiei mediului, drepturilor personalului militar şi civil din armată, dintre care amintim: „Autovehiculele în Armata Română” (Ed. Militară, 1991) şi „Revoluţiile industriale şi potenţialul militar al statelor” (Ed. Militară, 1995) – coautor.

A iubit tinerii și a contribuit la promovarea performanței militare în instituțiile militare de învățământ superior, prin acordarea de premii substanțiale, în bani și burse, șefilor de promoții de la Academiile Militare, din calitatea sa de director al Fundaţiei “General Ştefan Guşă”.

A colaboarat cu structurile asociative din domeniul militar și, în mod special, a sprijinit reînființarea Asociației Naționale  Cultul Eroilor ”Regina Maria”, contribuind, cu naturalețe și convingere, la perpetuarea spiritului Cultului Eroilor, a patriotismului, a recunoștinței față de înaintași și față de istoria României.

De-a lungul derulării activității sale a fost apreciat și iubit, în egală măsură, de militari și civili, de români și străini, de superiori, colegi, subordonați și colaboratori.

Ca o recunoașetere a meritelor în activitatea militară și după trecerea în rezervă, domnului general (rtr) dipl. ing. Niculae SPIROIU, în semn de înaltă prețuire, i-au fost acordate importante și numeroase ordine, medalii, brevete, certificate și diplome, naționale și internaționale.

12 septembrie 2014, generalul-maior (r) prof. univ. dr. Visarion NEAGOE, președintele ANCE ”RM” conferă generalului (rtr) dipl. ing. Niculae SPIROIU  medalia aniversară ”95 de ani de la înființarea Societății Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, Cercul Militar Național – București-

Va rămâne veşnic în memoria noastră ca un militar specialist de excepție, bun creștin și patriot, om de înaltă ținută morală și profesională, promotor al Cultului Eroilor și al euroatlantismului.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Avem onoarea să va salutăm, domnule general!

BIROUL EXECUTIV CENTRAL AL ASOCIAŢIEI NAŢIONALE CULTUL EROILOR „REGINA MARIA”

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Comments are closed.