SERBĂRILE NAȚIONALE ȚEBEA – 2022! AVRAM IANCU – EROU AL NAȚIUNII ROMÂNE

Membrii Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” (A.N.C.E.”R.M.”), filiala Municipiului București, au participat, alături de elevii Cercurilor ”Cultul Eroilor” din școlile bucureștene la ,,Serbările Naţionale – Ţebea 2022”, eveniment organizat de Prefectura judeţului Hunedoara împreună cu Primăria comunei Baia de Criș. Activitatea s-a desfăşurat în parteneriat cu Statul Major al Forțelor Aeriene din cadrul Ministerului Apărării, care a asigurat transportul celor douăzeci de persoane participante la manifestare, drept pentru care mulţumim domnului General-locotenent dr. Viorel PANĂ, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene.

În fiecare an, din 1972 până astăzi, are loc în cea de-a doua duminică a lunii septembrie (cea mai apropiată de ziua de 10 septembrie – ziua morții lui AVRAM IANCU), o manifestare comemorativă dedicată eroului național AVRAM IANCU, de la moartea căruia, în 2022 s-au împlinit 150 de ani de la trecerea în eternitate a sa, dar spiritul acestuia este mai viu ca niciodată în rândul membrilor asociației și în al elevilor.

Avram Iancu s-a născut în anul 1824, în localitatea Vidra de Sus, într-o familie de moţi înstăriţi. De profesie avocat, AVRAM IANCU a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi de mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora şi-a câştigat o mare popularitate. Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş şi a fost înhumat la Ţebea, lângă ”Gorunul lui Horea”.

Coordonatorul excursiei a fost d-l colonel (r) Gurău PETRU, președintele filialei Municipiului București a A.N.C.E.”R.M.”, fiind sprijinit de către d-na prof. conf. dr. Filofteia REPEZ, prim-vicepreședinte și d-na Nechifor Lucreția, vicepreședinte. La eveniment au participat membrii și simpatizanții filialei București: d-l Niculai MAXIM, flautist la Filarmonica „George ENESCU”, d-na Evelyne-Maria CROITORU, scriitor, d-na Ecaterina MIHAI, pictor, fotograful Roza Zah (Romică ZAHARIA), d-na Georgiana COSTIN, profesor, Daniela ȘONTICĂ, jurnalist  la Ziarul ”Lumina”,  Marian GAVRILĂ, inginer și elevii Jasmina-Florentina TUDORACHE (clasa a XI-a), Andreea HANDRA (clasa a XI-a), Sureya OZTURK (clasa a XI-a), Andrei-Mihai DUMITRESCU (clasa a x-a),  membri ai Cercului Cultul Eroilor din Colegiul Economic ”Viilor”, Mario-David STATE (clasa a XI-a) din Colegiul Tehnic ”Petru MAIOR”, Antonia STROE (clasa a XI-a) din Liceul Teoretic ”Nicolae IORGA”), David NEAGU (clasa a IV-a) Școala Gimnazială Tulucești, jud. Galați. Ne-a  însoţit şi reprezentantul Statului Major al Forțelor Aeriene, d-l maistru militar Ionuţ DIRPEŞ, care ne-a fost de un real folos în activitatea desfășurată.

     Excursia tematică ”Sărbătorile de la Țebea-2022” s-a desfășurat pe o perioadă de trei zile, în perioada 10 -12 septembrie 2022.  Au fost trei zile încărcate de emoție, zile în care toți cei prezenți, în lungul drum spre Țebea, au poposit lângă monumentele întâlnite în cale, omagiind eroii neamului românesc. În drumul spre Țebea, în prima zi, au oprit  lângă statuia caporalului Constantin MUȘAT din Bușteni. Chiar dacă ploaia începuse, s-au depus  flori și s-au rostit versuri pline de recunoștință față de eroismul de care a dat dovadă eroul, ”Grenadierul”. Participanții s-au oprit și la  Monumentul Eroilor din Gara Bartolomeu (Tranșeea morții).  Elevii au rostit poezii (”Eroi au fost, eroi sunt încă” de Zorica LATCU, ”Eroii” de Aurel ANGHEL), d-l Niculai MAXIM  a interpretat la flaut un cântec de Petre ELINESCU – ”Scenă pastorală română”.  În această excursie s-au vizitat cetăți încărcate de istorie, pășind pe urmele eroilor și voievozilor (Făgăraș, Alba Iulia și Deva).

În curtea interioară a Cetății Făgăraş a răsunat, din nou, flautul domnului MAXIM,  acesta interpretând ”Balada” lui Ciprian PORUMBESCU, atrăgând toți vizitatorii.

Aplauzele au răsunat îndelung, în toată cetatea. Traseul eroilor neamului românesc a continuat până la obeliscul lui HOREA, CLOȘCA și CRIȘAN aflat în Cetatea Alba Iulia.

Elevii au recitat poezii închinate eroilor martiri ” Sunt nepot al tău, Horea”, ”Mă înfioară cântecul”. ”Doina” compozitorului Tiberiu BREDICEANU, interpretată la flaut, a atras turiștii din cetate, lângă monument.

În dimineața zilei de 11 septembrie, trecând printr-o ceață densă, detașamentul s-a îndreptat spre ”Gorunul lui HOREA”, unde își doarme somnul de veci ”Crăișorul Munților”. Satul Ţebea păstrează unul dintre cele mai cunoscute obiective din Ţara Zarandului, Panteonul Moţilor. În cimitirul bisericii din Ţebea, mormintele lui AVRAM IANCU, Ioan BUTEANU şi Simeon GROZA, lideri ai românilor în timpul Revoluţiei din 1848 – 1849, au devenit locuri de pelerinaj. În jurul lor au fost ridicate monumente şi cruci comemorative pentru eroii din Războiul de Independenţă al României, din Primul şi Al Doilea Război Mondial.

Mai mulţi stejari au fost plantaţi de-a lungul timpului în vecinătetea lor, însă cel mai faimos dintre ei a rămas ”Gorunul lui HOREA”. Este vechi de peste 400 de ani şi se spune că sub acest copac, numit în trecut şi „Fagul Popii”, HOREA, CLOŞCA şi CRIŞAN au plănuit răscoala iobagilor împotriva nobilimii din ţinuturile Ardealului.

După ce am asistat la slujba religioasă, urmată de evocarea istorică, cu capul plecat, s-a depus o coroană de flori la mormântul eroului AVRAM IANCU, în cadrul ceremoniei depunerii de coroane, asistând și la defilarea Gărzii de Onoare.

Au intrat și în Biserica Ortodoxă cu Tricolor, ridicată între 1893-1896, pentru a le spune elevilor povestea celor patru brâie tricolore, pictate de localnici în perioada când aceștia se aflau sub dominație maghiară. Aceștia nu au acceptat niciodată ștergerea lor, chiar dacă au fost constrânși, spunând că atunci când se roagă lui Dumnezeu, se închină și Sfântului Tricolor Românesc.

AVRAM IANCU este cel mai mare erou național al românilor din Transilvania. Povestea lui IANCU o cunosc toți cei prezenți.  A iubit adevărul şi dreptatea. Fără AVRAM IANCU astăzi Transilvania n-ar mai fi făcut parte din spiritualitatea şi din istoria românească. El este apreciat de toți românii ca un apostol al libertății naționale. S-a simțit o stare de veghe, o credință necondiționată lângă mormântul eroului de la Țebea,  un adevărat altar.

Aici, lângă gorunul lui HOREA, se află mormintele a 75 de eroi, soldați, subofițeri și ofițeri căzuți pentru dezrobirea Ardealului. La umbra lui se ținea din cele mai vechi timpuri, Sfatul Bătrânilor. Tot la umbra lui s-a odihnit în drumul său spre Praga și domnitorul Mihai VITEAZUL. În spatele Gorunului lui Horea se înalță Gorunul regelui FERDINAND, plantat de acesta la 31 august 1924. Tot atunci au plantat câte un gorun regina MARIA și generalul BERTHELOT.

Au vizitat Castelul Corvinilor, Mănăstirea Cozia (s-a evocat personalitatea lui MIRCEA CEL BĂTRÂN şi s-a depus câte o candelă de către toți participanții la mormântul acestuia). Cele 50 de candele aprinse în această călătorie lângă monumente au fost oferite de către Preotul Mina- Emilian STAVĂRĂ de la Parohia „Sfinţii Români”. Ultimul obiectiv al călătoriei a fost Complexul Muzeal Golești. Luminatul Dinicu GOLESCU a fondat aici în 1826, cu a sa cheltuială, una din primele școli în limba română. Expoziția montată în interiorul încăperii vechi, le-a prezentat imaginea școlii din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Aici a învățat și Alexandru DAVILA, autorul poemului dramatic „Vlaicu VODĂ”, jucat în premieră la Teatrul Național din București, în anul 1902. Tot la Golești au avut loc întâlniri ale unor luptători în perioada pregătirii revoluției de la 1848.

Îi îndemnăm pe toți cei care simt românește să pornească într-o astfel de călătorie.

Panteonul Eroilor Neamului Românesc trebuie vizitat măcar o dată în viață. Duhul Iui IANCU rămâne de-a pururi în inima poporului nostru. Cu el să ne umplem inimile și închinându-ne înaintea umbrei marelui erou, să-i zicem:

Iancule mare, Bravule, tare, Cu noi să fii!”

 Dumnezeu să binecuvânteze ROMÂNIA!

Nechifor Lucreția, vicepreședinte al Filialei Municipiului Bucureşti /

Asociația Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

 BIROUL EXECUTIV CENTRAL AL ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTULE EROILOR ”REGINA MARIA”

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Comments are closed.