ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAȚII: 11.11.2022

MESAJUL PREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR ”REGINA MARIA”, CU OCAZIA SĂRBĂTORIRII ZILEI VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAȚII 11 NOIEMBRIE 2022.

 Astăzi, 11 noiembrie 2022, România și Armata sa sărbătoresc două evenimente importante în istoria țării: omagiem veteranii din Teatrele de Operații, ne exprimăm recunoștința față de sacrificiile, profesionalismul și abnegația acestora în îndeplinirea misiunilor încredințate,  pentru contribuția determinantă a acestor militari la câștigarea respectului lumii față de toți românii, pentru rolul esențial în integrarea României în NATO și evoluția sa ulterioară pe plan extern și celebrăm armistițiul încheiat la 11.11.1918, ora 11.00, armistițiu care a pus capăt primului război mondial și a deschis calea înfăptuirii Marii Uniri.

În toată perioada participării Armatei la misiuni în Teatrele de Operații din Afganistan, Irak, Africa și Balcani, din 1996 până în prezent, România a pierdut 30 de militari, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

Jertfa lor, uneori ignorată și bagatelizată, total nemeritat, de unii politicieni și unii reprezentanți ai societății civile, a făcut ca astăzi românii să trăiască în siguranță, apărați de Armata României în cooperare cu forțele aliate NATO dislocate deja pe teritoriul național și să-și desfășoare activitățile concentrați pe lupta pentru depășirea constrângerilor și lipsurilor economice.

Ziua Veteranilor din teatrele de operații a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi, ulterior prin Legea nr. 168 / 2020.

Cu  prilejul sărbătoririi noastre de astăzi, a Veteranilor din Teatrele de Operații, mulțumesc tuturor camarazilor care au luptat în Teatrele de Operații, exprim respectul, prețuirea și recunoștința pentru sacrificiile lor și ale familiilor lor, pentru profesionalismul, curajul și pentru contribuția semnificativă adusă la procesul de integrare a Armatei României în NATO, prin care astăzi, noi românii suntem apărați și trăim în siguranță și securitate.

Urez tuturor veteranilor din Teatrele de Operații și a celor din cel de-al doilea război mondial sănătate, dreptate și recunoștință socială, câștigate prin luptă și meritate, viață lungă, noroc, succes în viitor, UNITATE și LA MULȚI ANI!

ONOARE și  PATRIE!

 NEAMUL ESTE ETERN PRIN CULTUL EROILOR!

 PREȘEDINTELE A.N.C.E.”REGINA MARIA”

General-maior (r) prof. univ. dr. Visarion NEAGOE

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Comments are closed.