CÂŞTIGĂTORII PREMIILOR ASOCIAŢIEI NAŢIONALE CULTUL EROILOR „REGINA MARIA”, EDIŢIA A V-A, 2018

Premiile Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” pe anul 2018 au fost decernate miercuri, 20 martie 2019, la Muzeul Militar Naţional „Ferdinand I”, în cadrul unei festivităţi la care a participat un public avizat, îndeosebi istorici, cadre didactice, arhivişti, muzeografi, ambasadori, cercetători, scriitori etc.

Spre deosebire de ediţiile anterioare, Gala Premiilor de anul acesta – care a fost dedicată Centenarului Marii Uniri – a înregistrat cel mai mare număr de lucrări înscrise la concurs: 18. Se remarcă faptul că mai bine de un sfert din numărul volumelor sosite pe adresa Premiilor A.N.C.E. ”Regina Maria” este editat de membri ai filialelor judeţene ale asociaţiei noastre, tematica de bază fiind consacrată memorialisticii de război, dar şi prezentării monumentelor eroilor.

Ideea membrilor juriului de a acorda un premiu generaţiei tinere din învăţământul preuniversitar, pentru cea mai bună creaţie pe tema  ”Eroul din familia mea”, nu a avut ecoul scontat. Pe adresa concursului au sosit doar şase lucrări, din localităţile Mangalia şi Lespezi (Iaşi), scrieri modeste ca redactare şi originalitate, nerelevante pentru tema propusă. În aceste condiţii, juriul a decis ca premiul „Erou Sublocotenent Ioan R. MARINESCU„, în valoare de 500 dolari SUA, să fie acordat unei cărţi.

Marele Premiu „Comandor Virgil Alexandru Dragalina”, în valoare de 1000$, a fost acordat lucrării prof. univ. dr Ion I. SOLCANU, ”Un erou din Războiul de Întregire a României: Regimentul 9 Vânători, apărut la Editura Junimea, Iaşi, 2018.

Lucrarea profesorului univ. dr. Ion I. SOLCANU, care a fost distinsă cu Marele Premiu, este cea mai bună monografie din toate timpurile dedicată unei unităţi militare combatante – faimosul Regiment 9 Vânători; raportată la volumele premiate la celelalte ediţii, este a doua ca valoare documentară şi ştiinţifică (după lucrarea premiată la ediţia I, ”Prizonieri de război români în Uniunea Sovietică”).

Premiul „Erou sublocotenent Ioan R. Marinescu”, în valoare de 500$,  a revenit lucrării ”Eroinele României Mari. Destine din linia întâi”, sub coordonarea ştiinţifică a prof. univ. dr. Adina BERCIU DRĂGHICESCU, apărută la Editura Muzeul Literaturii Române, director de proiect – doamna Mireille RĂDOI.

Volumul ”Eroinele României Mari. Destine din linia întâi”, încununat cu premiul „Erou Sublocotenent Ioan R. MARINESCU„, este o realizare remarcabilă, redactată într-un stil îngrijit, cu o grafică deosebită, cu documentare și aparat critic temeinice, tematica în cea mai mare parte inedită, interpretare originală. Cuprinde biografia a 100 de femei celebre, începând cu Regina Maria, personalități care s-au dedicat idealului de unitate a românilor din toate provinciile, sprijinirii frontului și îngrijirii ostașilor români răniți în lupte.

Premiul special al Juriului, în valoare de 500$, a fost acordat lucrărilor: Nicolae CREVEDIA, ”De la secere la baionetă”, ediţie îngrijită de Ioana NECHITA, Diana CRISTEV, ing. Dumitru GHEORGHE, Colecţia Biblioteca Giurgiuveană, 2018; Paul Adrian CRISTESCU, ”Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman”, Editura Tiparg, 2018.

De la secere la baionetă” – este o carte de memorialistică, mai exact amintirile din copilărie (o copilărie în vreme de război) ale scriitorului  Nicolae CREVEDIA. Manuscrisul a stat multă vreme în sertar, până când fiicele scriitorului, Ioana şi Diana, au decis să-l dea publicităţii. Scrisă cu talent literar, cartea se citeşte pe nerăsuflate, are episoade memorabile demne de marea literatură. Este un act de dreptate făcut unui scriitor aproape uitat. Nicolae CREVEDIA era elev de liceu când a debutat cu o poezie, în 1923, în revista „România eroică”! Era poezia pe care o recitase la dezvelirea Monumentului Eroilor din satul său natal, Crevedia Mare.

Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman” – este prima lucrare dedicată acestui monument, bine documentată şi relativ bine scrisă. Autorul, Paul Adrian CRISTESCU, a făcut o pasiune pentru acest monument şi a adunat din arhive şi din presă cam tot ce s-a scris despre el de-a lungul timpului.

Au fost răsplătite cu Diploma „Centenarul Marii Uniri” volumele: general de brigadă (r.) Prof. Univ. dr. Adrian STROEA, ”Colonelul Otto Erik BENEDICT, un om al războiului”, Editura militară, 2018; Paul Valerian TIMOFTE, Mihail PURCARU, Cristinel Dumitru AIOANEI, George GHEORGHIU, ”25 de ani dedicaţi Eroilor Neamului”, Editura Magic Print, Oneşti, 2018; Colonel Gheorghe ŞERBAN (coordonator),            ”Monumentele Eroilor Dâmboviţeni”, Editura Bibliotheca, Târgovişte, 2018; Colonel (r.) Dumitru MATEI, ”Memoriile sergentului artilerist Ilie Spirescu”, Editura Life Art, 2018. Dr. Voicu MARIN, ”Sacrificiu şi supravieţuire. Armata Română în Cotul Donului şi Stepa Calmucă 1942-1943”, Editura Ex Ponto, Constanţa, 2018; Teodora MANOLE, ”Cartea poştală, o frântură de istorie”, Editura militară, 2018; Nicolae ŢIRIPAN, ”Cartea de aur a eroilor, a veteranilor de război şi a operelor comemorative din municipiul Călăraşi”, Muzeul Municipal Călăraşi, 2018; Cristian ŞTEFAN, ”1918. Contribuţia argeşenilor şi a muscelenilor la întregirea României”, Editura Carminis, Piteşti, 2018.

Despre valoarea lucrărilor premiate au vorbit istoricii: colonel dr. Florin ŞPERLEA,              dr. Petre OTU, dr. Alexandru OŞCA şi generalul de brigadă (r.) Grigore BUCIU.

Mesajele de salut ale sponsorilor acestui concurs: doamna OPRITSA DRAGALINA POPA, nepoata generalului erou Ioan DRAGALINA; doamna Irina NELSON, nepoata sublocotenentului erou Ioan R. MARINESCU; familia dr. Cornel şi Nina DUMITRIU, români stabiliţi în Statele Unite ale Americii.

Fără sprijinul lor financiar, aceste premii n-ar fi fost posibile. Le mulţumim din suflet!

Cinste tuturor participanţilor la această ediţie!

Colonel (r.) Dumitru ROMAN, redactor şef al revistei „România eroică”.

MESAJELE SPONSORILOR:

Stimate domnule General NEAGOE, Stimate domnule Colonel ROMAN,

Din partea familiei, vă mulțumesc din suflet pentru că ați salvat demararea cu succes a Premiului ”Erou Sublocotenent Ioan R. MARINESCU”, în prima sa ediție, 2018.  Cartea “Eroinele României Mari. Destine din linia întâi” , selectată de Juriu, elaborată de distinsul grup de autori coordonat de doamna profesor Adina BERCIU-DRAGHICESCU, este un valoros document care aduce la cunoștința publicului contribuția femeilor românce la întregirea țării, pe lângă contribuția bărbaților chemați la arme. Este acum clar că, de la început, Premiul MARINESCU se situează la nivelul onorabil al celorlaltor premii administrate de ANCE”RM”. Doresc să exprim sincere mulțumiri membrilor onoratului Juriu și calde felicitări autorilor premiați.

 Regret că nu voi putea participa personal la Gala decernării premiilor din 20 Martie 2019, dar voi fi împreună cu dumneavoastră cu gândul și cu emoție.

Sora mea, Conf. dr. ing. Gabriela NEAGU, de la Iași, s-a alăturat și ea inițiativei acestui premiu, iar vărul nostru, Ing. Sorin NOVAC, va reprezenta personal întreaga familie la eveniment.

Cu gratitudine și respect,IRINA, Irina Nelson, Ph.D., 7 K Southway Rd., Greenbelt, MD 20770, SUA, (410) 231-1506 (SUA), irinanelson16@gmail.com

Stimată audienţă,

Pentru familia eroului Sublocotenent Ioan R. MARINESCU, ziua de astăzi are o semnificaţie deosebită. Prima ediţie a Premiului MARINESCU, sub prestigioasa administrare a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria,” s-a încheiat prin selectarea volumului de autentică valoare documentară şi profund conţinut emoţional “Eroinele României Mari. Destine din linia întâi.”

Sublocotenentul Ioan R. MARINESCU a luptat din prima zi în linia întâi, pe patru fronturi ale primului război mondial, în confruntări crâncene şi fără posibilităţi de victorie, şi a căzut după mai puţin de trei luni, când încă nu împlinise vârsta de 23 de ani.

Notele lui aproape zilnice dovedesc maturitate, luciditate, integritate şi dragoste nemărginită pentru familie, patrie şi Dumnezeu.

Cartea premiată aduce în cunoştinţa noastră contribuţia femeilor, pe lângă cea a bărbaţilor sub arme,  reprezentând un spectru larg de vârste şi ranguri sociale, de la copila de 12 ani până la regina înveşmântată ca soră de caritate.  Victoria finală şi întregirea ţării s-au datorat într-adevăr jertfelor întregului neam românesc.

Felicităm cu căldură grupul distinşilor experţi coordonat de doamna Profesor                        Alina BERCIU-DRĂGHICESCU, care au elaborat volumul premiat, şi sperăm că acesta va fi accesibil unui larg public şi mai ales tineretului, în misiunea sa de custode al istoriei adevărate a ţării noastre.

Mulţumim cu recunoştinţă Juriului ANCE ”Regina Maria” şi domnului Colonel                      Dumitru ROMAN personal.

Ing. Sorin NOVAC; Prof. dr. Irina NELSON (născută MARINESCU);Conf. Dr. Gabriela NEAGU (născută MARINESCU).

 

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *