CENTENARUL UNIRII – REFLECȚII CULTURALE

 

La Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand” din București, a avut loc astăzi, 14 martie 2018, manifestarea științifică și culturală „CENTENARUL UNIRII – REFLECȚII CULTURALE”. În spațiul generos al pavilionului care adăpostește Colecția de Arme și Uniforme Militare, au avut loc vernisarea Expoziției „RĂZBOIUL REÎNTREGIRII PRIN EXPRIMĂRI ARTISTICE”, a IV-a ediție a decernării Premiilor „DRAGALINA” pe anul 2017 de către Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” și lansarea numărului 55/2017 a revistei „România Eroică” a aceleiași asociații.

Expoziția „RĂZBOIUL REÎNTREGIRII PRIN EXPRIMĂRI ARTISTICE” este compusă din fotoexpoziția de epocă „Bârladul – capitală militară, 1916-1917” organizată de Cercul Militar din Bârlad și „Secvențe ale războiului reîntregirii reflectate în artă” – o etalare a unor lucrări plastice din colecțiile Muzeului Militar Național.

col. Petre Neață, directorul muzeului

În deschiderea manifestării, directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand”, colonelul Petre Neață a adresat un bun venit organizatorilor și participanților la manifestare, arătând importanța acestor acțiuni de cinstire a eroilor Patriei. A urmat doamna Valeria Bălescu, muzeograf al Muzeului Militar Național și membră a Biroului Executiv Central al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” care a prezentat expoziția de fotografie a Cercului Militar din Bârlad și lucrările plastice din colecția muzeului.

Domnul Eduard Lucian Ursu, directorul Cercului Militar din Bârlad, a prezentat în cuvântul său date mai puțin cunoscute despre perioada 1916-1917 când Bârladul a devenit pentru scurt timp capitala militară a României. Regele Ferdinand, comandanți militari, ostași, înalți reprezentanți ai aliaților din acea vreme au fost imortalizați în fotografii de epocă în urbea moldavă devenită centrul de conducere a armatei române.

general mr. (r) Visarion Neagoe

A urmat cel mai așteptat eveniment al zilei, decernarea Premiilor „Dragalina”, deschis prin cuvântarea generalului maior (r) prof. univ. dr. Visarion Neagoe, președintele juriului și al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, care a urat bun venit participanților și a evocat importanța Premiilor „Dragalina” pentru recunoașterea celor mai bune lucrări științifice dedicate păstrării memoriei eroilor români care s-au jertfit în războaie pentru Patrie.

profesor universitar dr. Ioan Scurtu

Juriul a acordat Marele Premiu lucrării Virgil Alexandru Dragalina, în valoare de 1000 de dolari SUA lucrării „De la Turtucaia la Budapesta. Prinosul de sânge al militarilor constănțeni în campania 1916-1919”, scrisă de colonelul în rezervă Remus Macovei, președintele Filialei Constanța a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Cuvântul de prezentare a lucrării a aparținut domnului profesor universitar doctor Ioan Scurtu, care a ținut o adevărată lecție de istorie celor prezenți.

colonel (r) Remus Macovei

Lucrările  „Bătălia de la Mărășești, 24 iulie/6 august-21 august/3 septembrie 1917” – autori Dumitru Preda și Nicolae Ciobanu, și  „Note de război. 1916 în primul val” de Ioan Marinescu și Irina Nelson au fost prezentate de colonelul (r) doctor în istorie Petre Otu și colonelul doctor în istorie Florin Șperlea, redactorul șef al „Observatorului Militar”.

Au fost prezenți membri ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, un grup de elevi membri ai Cercului „Cultul Eroilor” de la Colegiul Național Viilor conduși de președinta Cercului, doamna Lucreția Nechifor, un numeros public.

membri Cercului Cultul Eroilor conduși de doamna Lucreția Nechifor

 

muzeograf Valeria Bălescu

This entry was posted in Fără categorie. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *