ELEVII COLEGILUI ”UNIREA„-PE URMELE ISTORIEI!

Patru clase de elevi ai Colegiului „Unirea” au organizat, ignorând ploaia, o incursiune în istoria plaiurilor mureșene, o acțiune înscrisă în seria amplelor manifestări pe care instituția de învățământ le-a  dedicat Centenarului Marii Uniri.

Activitățile coordonate de profesoara de limba si literatura română, doamna Maria MOTORGA, au devenit o interesantă lecție de istorie, dascăli devenind, pentru o zi, chiar o parte dintre elevi care, pregătind materiale atent documentate, le-au prezentat tuturor colegilor prezenți.

Ei au ales să îl omagieze cu acest prilej pe Avram IANCU, a cărui casă  memorială de la Târgu – Mureș au vizitat – o în aceeași zi.

Manifestarea, la care au participat directorul prestigioasei instituții de învățământ târgumureșene, doamna prof. dr. Aurora STĂNESCU și directorul adjunct Consuela POP, a debutat cu depunerea unei coroane de flori la Monumentul lui Avram IANCU din Piața Trandafirilor.

Tot aici, eleva Anamaria BÎNDILĂ, îmbrăcată în ales port popular, a interpretat ”Cântecul Iancului”, iar alți colegi ai săi au evocat personalitatea Craiului Munților.

La invitația Filialei Mureș a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, periplul elevilor a continuat la Sala de Tradiții Militare din incinta Cercului Militar, unde au vizionat materiale cartografice cu campaniile militare ale revoluționarilor pașoptiști, precum și obiectele și efectele militare expuse în sala – muzeu.

Purtătorul de cuvânt al filialei, ofiterul de presă Lia VINȚELER, a evocat aici personalitatea generalului Ștefan GUȘĂ, înaltul ofițer care a pus capăt panicii, la Timișoara și a convins revoluționarii că soldații le sunt frați nu inamici.

Curajul său în orașul de pe Bega a făcut să răsune cuvintele ce au liniștit intreaga ARMATA E CU NOI!

La Casa Muzeală ”Avram Iancu” a avut loc un schimb de idei între generații, pe marginea adevărului istoric, a faptelor pașoptiștilor, remarcabile fiind prezentările elevilor Ionuț GHEORGHE și Rareș TONCEAN.

Gazdele, av. Ioan BERȚA și prof. Mihai MONORANU, le- au dezvăluit tinerilor ”uniriști” aspecte mai puțin cunoscute despre viața și acțiunile revoluționarilor, Avram Iancu și prefecții săi, animați de idealurile comune de libertate. Detaliile despre Casa memorială, unde au locuit Avram IANCU și, un timp,  Alexandru PAPIU ILARIAN, au atras de asemenea atenția elevilor.

Acțiunile Colegiului „Unirea”, nenumărate, continuă cu o serie de evenimente, apropiindu-se cu pași repezi o așteptată reuniune la Târgu- Mureș:  întâlnirea colegilor, elevi și dascăli, de la toate colegiile din țară care poartă numele ce amintește de actul Unirii tuturor românilor.

În încheiere, dar nu în ultimul rând, sunt de apreciat inițiativele conducerii colegiului și dăruirea profesoarei Maria MOTORGA, oferindu-le elevilor posibilitatea de a acumula noi cunoștințe, în afara orelor de clasă, pe urmele tradițiilor istorice românești.

 Lia    VINȚELER, Asociatia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Mureș. 

Biroul Executiv Central al Asociatiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *