ÎNĂLŢAREA DOMNULUI și ZIUA EROILOR: 28 Mai 2020

La 28 Mai 2020, România și românii sărbătoresc, în aceeaşi zi, Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos (la 40 de zile de la Sfintele Paști) și Ziua Eroilor!

Prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an, cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează, în aceeași zi, pe eroii străini și pe cei români.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din anii 1999 si 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. Astfel, în toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe, din țară și din străinătate, se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți, de-a lungul veacurilor, pe toate câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Sărbătoarea Înălțării Domnului mai este cunoscută şi sub numele de Ispas. Înălţarea Domnului marchează ziua în care creştinii se salută unul pe celălalt cu „Hristos S-a înălţat!” şi „Adevărat S-a înălţat!“. În această zi, Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor.

Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România, pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau Patria. Această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatului de la Versailles, prin care țările beligerante s-au obligat, prin semnarea tratatului, la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora.

În anul 1919 a fost înființată Societatea „Mormintele Eroilor Căzuți îin Război”, devenită în anul 1927, Societatea „Cultul Eroilor”, care se afla sub înaltul patronaj al Reginei Maria, de aceea în anul 1940 a primit denumirea de „Așezămăntul Național Regina Maria”.

Aceasta a avut un rol important la inaugurarea Mormântului Ostașului Necunoscut din anul 1923 amplasat, prima dată, în fața Muzeului Militar Național din Parcul Carol, iar acum este prezent în multe localități din România. Ulterior, prin Decretul nr. 71/1948 si Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor si operelor comemorative, Ziua Eroilor se sărbătorea la 9 mai, de Ziua „Independenței de Stat a României și a Victoriei asupra Fascismului”.

În anul 1991, după căderea comunismului, reînvierea Societăţii „Cultul Eroilor” s-a realizat prin iniţiativa Comitetului Naţional pentru Restaurarea şi Îngrijirea Monumentelor şi Cimitirelor Eroilor. Ulterior, începând din anul 2011, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, a devenit și continuă să fie continuatoarea nobilelor tradiţii ale Societății „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”.

Până în acest an, în condiții normale, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” a sărbătorit Ziua Eroilor, în cinstea celor peste 330.000 militarii români, care și-au pierdut viața în timpul Primului Razboi Mondial, dar si a celor peste 30 de militari care au murit și a numeroșilor răniți în teatrele de operații din Irak, Afganistan, Kosovo și Africa, prin activități comemorative organizate și desfășurate atât în țară, cât și în străinatate, adunări festive, comunicări științifice, spectacole omagiale, întâlniri cu istorici și veterani de război, expoziții, ceremonii la Mormântul Ostașului Necunoscut, la Monumentul Eroilor Căzuti în Teatrele de Operații, Monumentul Eroilor Patriei, Cimitirul Eroii Revolutiei și la alte opere comemorative.

În acest an, din cauza restricțiilor cauzate de efectele pandemiei Covid-19, Biroul Executiv Central al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”  va anula toate aceste activități în București, iar în țară vor fi desfășurate acțiuni cu un număr mic de participanți (depuneri de coroane și candele în cimitirele eroilor, simpozioane, întâniri vetereni).

Biroul Executiv Central al Asociatiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” își exprimă recunoștința și omagiile tuturor eroilor neamului, îi sigură pe toți membrii, simpatizanții și colaboratorii săi de întregul respect și le urează, acestora și familiilor lor, sănătate, bucurii, putere și pasiune în cinstirea eroilor români și viață lungă!

                                  „Hristos S-a înălţat!” 

Recunoștință veșnică și glorie eternă eroilor români!

BIROUL EXECUTIV CENTRAL AL ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR ”REGINA MARIA”

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *