O EMISIUNE NUMISMATICĂ ÎN ONOAREA EROULUI IOAN DRAGALINA, LA 160 DE ANI DE LA NAȘTERE

La sfârşitul anului trecut, Banca Naţională a României a lansat, în circuitul numismatic, o monedă din aur dedicată împlinirii a 160 de ani de la naşterea generalului Ioan DRAGALINA.

Aversul monedei redă Monumentul lui Ioan DRAGALINA, de la Caransebeș, inscripția ROMANIA, valoarea nominală „100 LEI”, stema României, precum și anul de emisiune: 2020.

Pe reversul monedei se află portretul şi inscripţia numelui, în arc de cerc – IOAN DRAGALINA. Pe portret, în partea de jos, sunt înscrişi anii între care a trăit eroul: 1860 – 1916.

Tirajul pentru moneda din aur este de 500 de piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 2.300,00 lei, exclusiv TVA, inclusive broșura de prezentare.

Monedele din aur cu tema  160 de ani de la nașterea generalului Ioan Dragalina au putere circulatorie pe teritoriul României.

Generalul Ioan DRAGALINA s-a născut la 16 decembrie 1860, la Caransebeş, pe atunci în Imperiul Austriac. Rănit în luptele de pe Valea Jiului, în Primul Război Mondial, a fost transportat, din ordinal regelui Ferdinand, la Bucureşti, la spitalul instalat în Palatul Regal. Pe patul de spital, regele Ferdinand îi confer Ordinul “Mihai Viteazul”, cea mai înaltă distincţie militară de război.

A murit în seara zilei de 24 octombrie/9 noiembrie 1916.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL AL ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR ”REGINA MARIA

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *