PRIMA REVISTĂ EDITATĂ DE UN CERC CULTUL EROILOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR ROMÂNESC

 

EROICA ”VIILOR” – REVISTĂ A ELEVILOR, PENTRU ELEVI

          Semnalăm apariția primului număr al revistei Eroica ”Viilor” a Cercului Cultul Eroilor de la Colegiul Economic ”Viilor”.

Un grup de elevi entuziaști, conduși de doamna Lucreția Nechifor – președintele Cercului Cultul Eroilor din colegiu, a scris și lansat o publicație de cultură și educație patriotică așa cum nu mai există în mediul învățământului liceal. Cei optsprezece elevi din colectivul redacțional, coordonați de redactorul-șef Lucreția Nechifor și de profesorii de istorie Cosetta Gheorghe, Cristina Urechiatu și Coca Constantinescu, au pus în pagini gânduri și acțiuni concrete ale membrilor cercului pentru cinstirea eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru Țară și personalităților de seamă din istoria României.

Reportaje, comentarii, articole pe teme istorice și de cultură națională, însoțite de fotografii sugestive  se succed unele după altele, acaparând pe nesimțite cititorul. ”Mausoleul din Parcul Carol – București”, ”Memorialul Brâncuși”, ”100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial”, ”Expoziția România în Marele Război”, Festivitatea de decernare a Premiului ”Comandor Virgil Alexandru Dragalina” pe anul 2016, un mesaj de felicitare adresat Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” la împlinirea a 25 de ani de la reînființare – iată doar câteva dintre titlurile care fac din revista Eroica ”Viilor” o publicație de foarte bună calitate.

Importanța apariției acestei reviste constă, în primul rând, în aceea că este o apariție aproape singulară în mediul de învățământ românesc. Într-o perioadă în care valorile naționale, studiul aprofundat al istoriei și cinstirea înaintașilor au devenit ”subiecte desuete” în educația tinerelor generații, revista Eroica ”Viilor” vine să ne demonstreze că nimic nu e prea mult și niciodată nu e prea târziu pentru readucerea educației patriotice a tinerilor acolo de unde a fost gonită în anii de după Revoluție: în inimile și în conștiința celor care sunt viitorul acestei Țări!

Felicitări redacției Eroica ”Viilor”, tuturor elevilor și colaboratorilor și mai ales doamnei Lucreția Nechifor, ”sufletul” și ”motorul” tinerilor redactori și al Cercului Cultul Eroilor ”Viilor”! La cât mai multe numere!

This entry was posted in Cultură, istorie. Bookmark the permalink.

One Response to PRIMA REVISTĂ EDITATĂ DE UN CERC CULTUL EROILOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR ROMÂNESC

  1. BUSE GHEORGHE says:

    Joi, 7 septembrie 2017, Școala Gimnazială „Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești din județul Gorj a aniversat 50 de ani de istorie contemporană. La acest eveniment istoric au fost prezenți, alături de elevi și dascăli ai școlii și invitați de seamă, ca: Ciprian-Adrian Florescu – prefectul județului Gorj, Ion Ișfan – inspectorul școlar general, Mădălin-Ion Ungureanu – primarul comunei Bălești, Ion Hobeanu și Daniel Cismașu de la Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Gorj, Vulpan Gheorghe Claudiu de la Asociația „Tradiția Militară”, Dana Ștefania Brașoavă – coordonatoarea Cercurilor „Cultul Eroilor” din București și delegația Filialei Gorj a Asociației Naționale Cultului Eroilor „Regina Maria” alcătuită din: col. (r.) Walter Loga, lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, lt. col. (r.) Ovidiu Gabriel Ghindă, prof. dr. Elena Cornoiu, prof. Ion Pința și prof. Dorel Șorop.
    La final a fost lansată revista „BĂLEȘTIUL EROIC” editată de Cercul „Cultul Eroilor” al Școlii Gimnaziale „Antonie Mogoș”. Într-un format accesibil elevilor, revista se dorește un omagiu adus eroilor din comuna Bălești, dar și familiilor acestora. Cu acest prilej a fost dezvelită, pentru prima dată în județul Gorj, placa cu Însemnul Cercului „Cultul Eroilor”, iar domnul Vulpan Gheorghe Claudiu din Craiova a prezentat uniforma militară a soldaților români din Primul Război Mondial, model 1917, iar domnul lt.col. (r.) Ovidiu Ghindă a distribuit douăzeci de exemplare din revista „Jertfa” nr. 8 realizată de Cercul Cultul Eroilor „Cătălin Haidău” din Tg. Jiu. Toți cei prezenți au fost plăcut impresionați de calitatea acestui act cultural-istoric. Și Gorjul are deja două reviste ale Cercurilor „Cultul Eroilor”. Felicitări celor care au făcut posibilă apariția revistei „Eroica – Viilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *