ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MONUMENTELOR ȘI SITURILOR ARHEOLOGICE: BUCUREȘTI, APRILIE 2021

Anual, la 18 aprilie, se marchează, începând din anul 1983, Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor Arheologice.

Cu această ocazie, membrii Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Filiala Municipiului București, alături de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni și Cercul Cultul Eroilor ”Viilor” s-au adunat să aducă un omagiu eroilor, celor care s-au jertfit pentru libertatea noastră și au ales să prezinte Patrimoniu comemorativ – Monumentul Eroilor de la Turtucaia.

Activitatea a avut drept scop promovarea, conservarea, protejarea și valorificarea monumentelor – patrimoniul nostru cultural.

Invitatul de onoare a fost d-nul Dumitru PREDA – istoric.

Au fost prezenți membrii Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Filiala Municipiului București, ,col. (r) Petru GURĂU – președintele filialei, col. (r) Eugen LAZĂR – prim-vicepreședintele filialei, Lucreția NECHIFOR – vicepreședinte al Asociației, Ecaterina MIHAI – pictor, DAVID – scriitor, Elena ARMENESCU – scriitor, Nicolae MAXIM – flautist la Filarmonica „George ENESCU”, Mircea PAVEL, Marian GAVRILĂ, Cpt. (r) Ioan IONIȚĂ, Anton GURĂU, actrița Doina GHIȚESCU și elevii Cercului Cultul Eroilor de la Colegiul Economic ”Viilor”.

Din partea Administrației Monumentelor și Patrimoniului turistic din cadrul Primăriei Generale București a participat d-nul Mihai HUȚANU (șef serviciu turism și exploatare Arcul de Triumf) care a vorbit despre importanța monumentelor, rolul acestora în societate, apreciind munca depusă de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” privind grija față de aceste monumente și promovarea lor. A amintit demonumentul reprezentativ al țării, ”Arcul de Triumf”, locul pe la care ar trebui să trecem toți, să depunem o floare, aducând astfel un omagiu tuturor eroilor țării, atât noi românii, cât și străinii care ne vizitează capitala, recunoscând astfel țara, valoarea ei istorică și culturală.

D-l Dumitru PREDA a prezentat momentul istoric ”Bătălia de la Turtucaia”, subliniind că ”eroismul este energia morală , noblețea și demnitatea vieții”. Eroii sunt oameni de esență superioară, care croiesc drumurile pe care merge omenirea. Întâmplările trebuiesc cunoscute, sacrificiile rememorate.

Actrița Doina Ghițescu a recitat poezia ”Turtucaia – ultimii rămași” scrisă de Ludovic DAUS, cel care a scris în octombrie 1916, poemul său de onoare a soldaților morți la Turtucaia.

D-l Nicolae MAXIM a interpretat la flaut Balada lui Ciprian Porumbescu și a recitat poezia ”Eroii neamului românesc”, scrisă de comandorul în rezervă Adrian MIERLUȘCĂ.

Elevii Cercului Cultul Eroilor  ”Viilor” au prezentat informații despre câteva dintre cele mai frumoase monumente istorice și statui din București, după cum urmează: Arcul de Triumf 1922), Palatul Cercului Militar Național (1923), Statuia lui Mihai VITEAZUL (1874), Palatul Mogoșoaia (1702), Biserica Stavropoleos (1724), Statuile lui Tudor VLADIMIRESCU (1934 și 2019).

D-na Elena ARMENESCU a prezentat Palatul Voievodal Curtea Veche (1459) și Biserica Sfântul Anton (1554),  urmată de d-na Lucreția NECHIFOR care a prezentat Ateneul Român ( 1888). D-na Ecaterina MIHAI, fiind și ghid de turism, a prezentat Mânăstirea Cotmeana din Județul Argeș, subliniind că este cea mai veche Mănăstire din Țara Românească, datând de la 1292, din vremea lui Radu I.

În continuare col. (r) Petru GURĂU a prezentat Monumentul Eroilor de la Turtucaia din Cimitirul Bellu, detaliile și inscripțiile de pe monument, multe dintre ele aproape șterse de vreme, descifrate cu mare atenție și curiozitate, devenind astfel un atent cercetător în monumente istorice. A urmat un scurt moment poetic, când d-na Mariana DAVID a recitat o poezie dedicată eroilor intitulată: ”Eroii nu trădează”, iar d-na Elena ARMENESCU a recitat poezia ”Mărășești, Pe aici nu se trece!”, poezie dedicată eroilor căzuți la Mărășești.

D-na Lucreția NECHIFOR a dat citire unui fragment din cartea ”Evocări de război – Amintiri din luptele de la Turtucaia”, scrisă de George TOPÎRCEANU, aducând și câteva informații indeite despre acest prozator mai puțin cunoscut în rândul tinerilor, ei cunoscându-i poezia și mai puțin proza: TOPÎRCEANU a fost mobilizat cu gradul de sergent în Campania din Bulgaria în 1913, unde a căzut prizonier în lagărele bulgărești, și a prezentat cartea ”Maiorul Boțan-schițe umoristice” scrisă de maiorul Gheorghe Brăescu, apărută în anul 1921, la editura Viața Românească, în paginile căreia se află și povestirea ”A căzut Turtucaia”.

Participanții la acțiune consideră că aceste ar trebui să devină o prioritate a noastră, a tuturor. Am inițiat acum mulți ani excursiile tematice ”Cunoaște-ți țara și eroii”, proiectul ”Arta de a privi istoria în monumente”, vizităm orașe, ne oprim să descifrăm înscrisurile de pe monumente și plăci comemorative. Am publicat articole despre aceste monumente în revistele ”Bucureștiul Eroic” și ”Eroica Viilor”. Toate acestea au un rol cultural – istoric, marcând astfel un moment al istoriei noastre, al societății românești. Vom observa curgerea firească a vieții. Ne dorim o mai mare aplecare din partea autorităților locale pentru a îmbunătăți procesul de conservare, să valorificăm patrimoniu istoric și să-l promovăm corespunzător. Normalitatea înseamnă cunoaștere, apoi apreciere. Se observă lipsa fondurilor financiare pentru acest segment de monumente, multe dintre ele fiind adevărate bijuterii arhitecturale.

La final, pe acordurile Imnului Eroilor, au fost depuse flori la monument și ne-am rugat lor, eroilor, să ne vegheze, să ne sprijine a păstra comorile țării, patrimoniu nostru istoric, cultural pentru totdeauna!

Fotografiile au fost realizate de artistul fotograf Roza ZAH, membru al asociației.

Lucreția Nechifor – vicepreședinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Municipiului București

Biroul Executiv Central al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *