LA MULȚI ANI INFANTERIȘTILOR ȘI INFANTERIEI ROMÂNE MODERNE-190 DE ANI! 1830-30 APRILIE-2020

MESAJULPREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR ”REGINA MARIA”, cu ocazia sărbătoririi INFANTERIEI ROMÂNE MODERNE – 190 DE ANI: 1830-30 aprilie-2020

În data de 30 aprilie 2020, toți militarii Armatei României sărbătorim 190 de ani de existență, jertfă, glorie și evoluții ale Infanteriei române moderne: 1830-30 aprilie-2020

De-a lungul evoluţiei Armatei Române, Infanteria a ocupat locul principal, fiind arma cea mai veche, cea mai numeroasă ca efective, cu cea mai mare contribuţie şi cu cele mai grele jertfe de sânge în lupta pentru libertatea, independenţa şi unitatea naţională a poporului român.

Spre deosebire de Imperiile Otoman, Habsburgic şi Rus, care îşi întreţineau armate permanente, la români armata era un fenomen conjunctural şi de scurtă durată, având ca forţă principală a oştirilor în luptă pedestrimea, organizată pe principiul teritorial.

.           Tratatul de pace de la Adrianopol, care a pus capăt războiului ruso-turc din 1828-1829, conferea Ţărilor Române dreptul să-şi organizeze „un număr de gărzi înarmate pământene”, adică să-şi înfiinţeze propria putere militară. Drept urmare, la 30 aprilie 1830 s-a hotărât „formăruirea în Valahia a şase batalioane pedestrime şi şase escadroane călărime a străjii pământeneşti”.

Din acest moment s-a declanșat procesul de constituire a Infanteriei române ca armă de sine-stătătore, a fost consacrat de mişcarea revoluţionară de la 1848, de Unirea Principatelor Române de la 1859 şi de politica militară promovată de Alexandru Ioan Cuza (conceptul de ”Armata Română”), s-a dezvoltat în timpul războiului de independență și a celor două războaie mondiale, s-a transformat în perioada comunistă, s-a modernizat accelerat după aderarea României la NATO .

Procesul de modernizare a Infanteriei continuă și în prezent prin: programele majore de înzestrare (transportor blindat trupe 8 x 8 PIRANHA V, instalații/sisteme de lansare Antitanc SPIKE, armament de infanterie NATO, autovehicule blindate), perfecționarea instruirii infanteriștilor în țară și în străinătate; participarea la misiuni în Afganistan si Balcani), etc.

Infanteria s-a bucurat permanent de un imens şi binemeritat prestigiu, câştigat printr-o istorie glorioasă prin participarea la toate marile bătălii purtate de poporul român.

De-a lungul evoluţiei Armatei Române, Infanteria a ocupat locul principal, fiind arma cea mai veche, cea mai numeroasă ca efective, cu cea mai mare contribuţie şi cu cele mai grele jertfe de sânge în lupta pentru libertatea, independenţa şi unitatea naţională a poporului român.

Prestigiul de care se bucură infanteriștii români, oriunde s-ar afla, se datorează, profesionalismului, demnității, dăruirii, spiritului de sacrificiu și patriotismului de care au dat dovadă pe timpul participării la operații, acțiuni, exerciții și

Astăzi, în afara misiunilor obișnuite, specifice sistemului militar, infanteriștii români participă la asigurarea suportului pentru limitarea efectelor cauzate de virusul Sars-Cov-2 și contribuie semnificativ, cu patriotism, empatie și dăruire, la ajutorarea și sprijinirea populației României pentru depășirea greutăților și restricțiilor cauzate de pandemia COVID-19.

În prezent, Infanteria reprezintă componenta principală a Forţelor Terestre Române, cu capabilităţi multiple de a executa operaţii decisive, independent sau în cooperare cu celelalte arme, în orice zonă şi pe orice direcţie, fiind astfel organizată, dotată şi pregătită încât să constituie, oriunde şi oricând, o forţă de elită credibilă şi descurajantă oricărei agresiuni sau ameninţări la adresa României și a aliaților săi..

De-a lungul carierei mele, am avut oportunitatea și onoarea să comand structura de instrucție și doctrină și Divizia 2 Infanterie, din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre, având privilegiul să lucrez cu mulți infanteriști, de la soldați și gradați profesioniști la generali, pe timpul participării la exerciții naționale și internaționale, la executarea misiunilor în Afgansitan, Irak și Balcani, precum și la acțiuni militare diferite. În urma experienței vaste, intense și plină de provocări acumulate alături de acesți militari minunați, profesioniști desăvârșiți și camarazi de nădejde, pot  afirma că le sunt recunoscător, le mulțumesc și îi asigur de întregul meu respect și prețuire.

Cu ocazia sărbătoririi a 190 de ani de jertfe, tradiții, evoluții și glorie a INFANTERIEI ROMÂNE MODERNE, în numele meu personal și al membrilor BIROULUI EXECUTIV CENTRAL, urez tuturor infanteriștilor români, oriunde s-ar afla, în activitate, în rezervă, în retragere multă sănătate, bucurii, curaj, speranță și LA MULȚI ANI!

LA MULȚI ANI INFANTERIEI ROMÂNE MODERNE-190 DE ANI

Președintele  A.N.C.E. ”Regina Maria”

General-maior (r) prof. univ. dr. Visarion NEAGOE

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *