ODIHNĂ VEȘNICĂ, DOMNULE COLONEL JUDEA!

Cu adâncă tristețe, Biroul Executiv Central al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” anunță decesul domnului colonel (rtr) inginer Ioan JUDEA-președinte de onoare al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Filiala Mureș-, la vârsta de 89 de ani, sâmbătă, 26 martie 2022.

Colonelul (rtr) inginer (Tc. și Au) Ioan JUDEA s-a născut la data de 21 aprilie 1933 în satul Câmpani-Pomezeu, jud. Bihor, o pitorească localitate aflată între municipiile Oradea și Beiuș, fiind al doilea copil ca vârstă și al treilea copil, alături de celelalte 2 surori din părinții Sofia și Eremia. Satul natal, după propria apreciere ,,o cetate a binelui, a iubirii  și a respectului celor din jur,, precum și educația primită în familie, încă din copilărie ,,în spiritul muncii și a răspunderii,, au constituit baza unei activități impresionante din viața sa de ofițer de carieră (activ vreme de 35 de ani) și de activitate în rezervă și retragere (alți 32 de ani), împletită cu viața tehnică de inginer.  La 16 ani a început cursurile la Școala Profesională de Ucenici ”Înfrățirea” din Oradea.

A urmat apoi Școala Militară de Ofițeri Activi din Pitești, arma/specialitatea Tancuri și Auto pe care a absolvit-o în anul 1955 cu gradul de locotenent. Fire ambițioasă, și-a desăvîrșit studiile, cele  militare prin absolvirea Academiei de Înalte Studii Militare, promoția 1971 și cele civile prin cursul postuniversitar T.C.M. ale Universității din Brașov.  După un periplu prin garnizoanele Făgăraș, Sibiu și Oradea, începând cu anul 1961 a ajuns în garnizoana Târgu Mureș unde a rămmas până la sfârșitul vieții, cu unele perioade de detașare în alte garnizoane, impuse de necesitățile economiei naționale: Turda, Gheorgheni-Harghita, Bazinele carbonifere Oltenia și Valea Jiului, respectiv Zona Canal Dunăre-Marea Neagră, unde a dovedit același simț de mare responsabilitate în rezolvarea sarcinilor încredințate.

După trecerea în rezervă, a continuat, cu aceeași energie și abnegație, să activeze în plan civic printr-un patriotism și dragoste de țară remarcabile, valori perene ale neamului dar și printr-un echilibru și toleranță înțelepte față de nelegiuri și incompatibilitate. Astfel, a fost ales și confirmat, în decembrie 1989, în funcția de Președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională din municipiul Tg. Mureș până în martie 1990, membru fondator al Uniunii Vatra Românească (februarie 1990), membru al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere ,,Avram Iancu,, jud. Mureș (ianuarie 1991), care a aderat la Uniunea Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ,,Alexandru Ioan Cuza,, fiind ales membru în Consiliul Director Central (mai 1991).

În același an, 1991, împreună cu alți patrioți locali, a reînființat Asociația Națională Cultul Eroilor, Filiala Mureș, coordonând activitatea acesteia, ulterior devenind președinte executiv al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Filiala Mureș, iar în ultimii ani a ocupat funcția de președinte de onoare al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Filiala Mureș. Din această poziție, și-a manifestat procuparea de a sluji Cultul Eroilor, se detașează și se remarcă prin editarea Cărților de Aur ale Eroilor și Martirilor Neamului Românesc din localitățile județului Mureș căzuți în războaie și evenimente revoluționare, precum și înființarea revistei ”Mureșul Eroic”, începând cu anul 2013. De asemenea, a fost membru fondator și secretar al ”Despărțământului Central Județean Mureș al ASTRA” (2004).

În plan politic, a fost înregimentat în ”Partidul de Uniune Națională a Românilor din Transilvania” fiind ales vicepreședinte, ulterior președinte al filialei județene Mureș (1993), calitate la care a renunțat în anul 2007.

Experiența sa se regăsește și în cele 3 cărți scrise în calitate de unic autor și multe zeci de articole publicate în diverse editoriale. O asemenea activitate prodigioasă este întregită de calitatea firească de tată grijuliu față de educația, pregătirea și înzestrarea pentru viață a copiilor săi: Emil, Călin, Andreea și Kristof.

De-a lungul derulării activității sale a fost apreciat de superiori prin acordarea, în semn de înaltă prețuire, de calificative, brevete, ordine (,,Meritul Militar,, clasa 1 semnat de președintele Nicolae Ceaușescu și ,,Crucea Memoriei”), medalii, certificate (”Certificat de inovator pentru Stand pentru conservarea (deconservarea) motoarelor cu piston”), alte diplome de recunoaștere a bogatei și utilei sale activități.

Va rămâne veşnic în memoria noastră ca un neobosit organizator şi promotor al Cultului Eroilor.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Biroul Executiv Central al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Comments are closed.