SEMNAL EDITORIAL!

 

Virgil Alexandru Dragalina, Bătălia de la Jiu, Compania ~DAN PURIC~, Bucureşti, 2020!

La începutul acestui an, la Editura Compania ~DAN PURIC`, a apărut o carte dedicată luptelor de la Jiu din toamna anului 1916. O ediţie îngrijită de colonelul Dumitru ROMAN, cu un Cuvânt înainte de Dan PURIC şi o Prefaţă semnată de către Petre OTU.

Este o carte polemică, scrisă pe baza documentelor de arhivă şi a mărturiilor combatanţilor, care aduce în discuţie, după o sută de ani, una dintre cele mai importante victorii din prima campanie a Armatei române în Războiul pentru Întregirea României.

Citez din prefaţa istoricului Petre OTU: „Lucrarea acreditează ideea, larg împărtăşită în epocă şi în istoriografie, potrivit căreia la baza victoriei din prima bătălie de la Jiu a stat planul gândit de generalul Ioan Dragalina, înainte de rănirea sa. În acelaşi timp, cartea are o notă polemică accentuată, Virgil Alexandru Dragalina, dând credit absolut relatărilor lui Nicolae Pătrăşcoiu şi Iancu Ghenescu, autori ai unor remarcabile fapte de eroism. El îi acuză pe generalii Mihai Obogeanu şi Ion Anastasiu, dar şi pe alţi ofiţeri de rang înalt, că au depus, în perioada interbelică, la Serviciul Istoric o serie de documente care mistificau realitatea.  Printr-un astfel de procedeu ei au trecut sub tăcere momentele delicate, deciziile şi ordinele eronate pe care le-au dat, laşităţile de care s-au făcut vinovaţi în timpul durelor confruntări… Cartea lui Virgil Alexandru Dragalina, fiul generalului erou Ioan Dragalina, vine să adauge o nouă filă la dezbaterea în jurul victoriei de la Jiu, care durează de peste un secol.” (D.R.)

Biroul Executiv Central al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *