ZIUa VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAȚII-11.11.2020.

MESAJUL PREȘEDINTELUI

ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR ”REGINA MARIA”,

CU OCAZIA SĂRBĂTORIRII ZILEI VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAȚII 11 NOIEMBRIE 2020.

Dragi camarazi, astăzi 11 noiembrie 2020, cu ocazia Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, onorăm și cinstim vitejia și sacrificiile militarilor români care fac ca Armata României să fie respectată în toată lumea.

Simbolistica și semnificația Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații sunt legate de cel puțin două evenimente importante pentru Armata României: de intrarea în vigoare, la 11.11.1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și de faptul că pe data de 11.11.2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu FOGORAŞI, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi. De asemenea, prin Legea nr. 168 / 2020 s-au făcut demersuri pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat.

În perioada 1996-2019, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

Cu ocazia Zilei Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații–11 noiembrie 2020, în numele meu personal, al membrilor și simpatizanților Asociației Naționale Cultul Eorilor ”Regina Maria”, mulțumesc tuturor veteranilor care au luptat în Teatrele de Operații, exprim respectul, prețuirea și recunoștința pentru profesionalismul, demnitatea, curajul și sacrificiile dovedite în misiunile în afara teritoriului național, pentru contribuția semnificativă adusă la procesul de integrare a Armatei României în NATO, pentru respectul și recunoașterea internațională câștigate pe cîmpurile de luptă și urez tuturor sănătate, bucurii, viață lungă, noroc și succes în viitor !

 ONOARE și PATRIE!

 NEAMUL ESTE ETERN PRIN CULTUL EROILOR!

 PREȘEDINTELE A.N.C.E.”REGINA MARIA”

General-maior (r) prof. univ. dr. Visarion NEAGOE

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *